W dniu 30 listopada 2010 r., w Restauracji Kosmos w Koszalinie odbyły się Andrzejkowe Kulinaria z Suma Service, której główną osią był konkurs dla profesjonalnych kucharzy pod hasłem „Ryby Bałtyckie”. Spotkanie zostało zorganizowane przez firmę Suma Service z okazji 15 lecia istnienia na rynku.
W rywalizacji udział wzięło 10 zespołów z regionu województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego.
Zdaniem jurorów, w składzie:
- Mirosław Bobrowski,
- Adam Dmyterko,
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Harapkiewicz
najlepiej zaprezentował się Tomasz Stachowicz z Sanatorium Uzdrowiskowego Mesko z Kołobrzegu, który przygotował „Torbuta w płaszczu szynki serrano w asyście sosu malinowego”.
Następny w kolejności uplasował się zespół z Hotelu Lidia Darłowo w składzie Jarosław Bagniuk i Robert Hornicki z potrawą:
- „Makrela marynowana w suszonych pomidorach, podana na szafranowym risotto z groszkiem cukrowym, chorizo i pomidorami concase, z molekularnym kawiorem z pomarańczy – polana sosem krewetkowym”.
Trzecie miejsce na podium zdobyli Emilian Juszko oraz Wojciech Boguta z Hotelu Diva Spa Kołobrzeg z daniem:
- „Lawendowy confit z turbota na pure z buraków, espuma z ricotty i kopru, wykończone chrzanowym cappucino i sałatą morską”.
Cała impreza odbyła się pod patronatem Zachodniopomorskiego Oddziału Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników oraz Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro – Toques. Już teraz wszyscy czekają na następną edycję.
Materiały: Rafał Smelkowski
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.