Po raz pierwszy w historii Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, zostały wręczone Bursztynowe Laury – tym bardziej cieszy fakt, iż trafił on w ręce ludzi związanych całym sercem w kultywowanie i reaktywowanie kuchni regionalnej – pomorskiej, czyli Pomorskiej Akademii Kulinarnej prowadzonej pod nadzorem Stowarzyszania Kucharzy Polskich!
Szprot bałtycki,
kociewski chleb z masłem,
konfitura z kaszubskiej truskawki,
ser kozi rakowiecki i
nalewka z owoców dzikiej róży – do autorów tych regionalnych specjałów z Pomorza trafiły pierwsze statuetki Bursztynowych Laurów, które z inicjatywy Marszałka Województwa Pomorskiego przyznano podczas
VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Powołano trzy komisje konkursowe. Pierwsza, pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka i wice-przewodniczącym
Krzysztofem Wierzbą – szefem kuchni z EuroToques Polska, oceniała potrawy, druga, pod kierownictwem Artura Michny, zajmowała się produktami roślinnymi i różnymi, zaś trzecia, której szefował prof. Witold Nierzwicki, analizowała właściwości napojów i alkoholi oraz mięs. W każdej kategorii przyznano trzy nagrody główne i wyróżnienie.
Główną nagrodę Bursztynowego Laura z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego odebrał przedstawiciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak wraz z uczniami Katarzyna Jezierska i Pawłem Ciarkowski.
.