Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Powołanie Stowarzy...
Wybrano nowy Zarzą...
ZSP w Somoninie &#...
Euro-Toques Polska...
Kalendarz imprez S...
Wielkanocne Spotka...
Walne zebranie Sto...
Zmiana władz w Bes...
Euro-Toques Polska...
Zagraniczne Prakty...
Stowarzyszenie Mał...
Relacja z praktyk ...
Kalendarz Imprez S...
Spotkanie opłatkow...
Wesołych Świąt Boż...
Spotkanie wigilijn...
Wigilia Beskidzkie...
Wigilia Stowarzysz...
Nowa strona Fundac...
Pokaz Kulinarny Ku...
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
M&M Gastro
Caffetea
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Bursztynowe Laury Marszałka Województwa Pomorskiego


Po raz pierwszy w historii Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, zostały wręczone Bursztynowe Laury – tym bardziej cieszy fakt, iż trafił on w ręce ludzi związanych całym sercem w kultywowanie i reaktywowanie kuchni regionalnej – pomorskiej, czyli Pomorskiej Akademii Kulinarnej prowadzonej pod nadzorem Stowarzyszania Kucharzy Polskich!


Szprot bałtycki
, kociewski chleb z masłem, konfitura z kaszubskiej truskawki, ser kozi rakowiecki i nalewka z owoców dzikiej róży – do autorów tych regionalnych specjałów z Pomorza trafiły pierwsze statuetki Bursztynowych Laurów, które z inicjatywy Marszałka Województwa Pomorskiego przyznano podczas VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Powołano trzy komisje konkursowe. Pierwsza, pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka i wice-przewodniczącym Krzysztofem Wierzbą – szefem kuchni z EuroToques Polska, oceniała potrawy, druga, pod kierownictwem Artura Michny, zajmowała się produktami roślinnymi i różnymi, zaś trzecia, której szefował prof. Witold Nierzwicki, analizowała właściwości napojów i alkoholi oraz mięs. W każdej kategorii przyznano trzy nagrody główne i wyróżnienie.

Główną nagrodę Bursztynowego Laura z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego odebrał przedstawiciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak wraz z uczniami Katarzyna Jezierska i Pawłem Ciarkowski.
.

Uczniowie Pomorskiej Akademii Kulinarnej pod czujnym okiem p. Andrzeja Ławniczaka przygotowali wyśmienite, aczkolwiek bardzo pracochłonne danie które zaskoczyło całą komisję sędziowską oraz wszystkich zebranych gości. Fileciki ze szprota bałtyckiego w chrupiącej otulinie z sosem żuławskim – wszyscy zgromadzeni przyznali że jest to najlepsza alternatywa dla niezbyt zdrowych przekąsek typu chipsy lub frytki. Potrawa ta jak żadna inna z prezentowanych podczas konkursu potraw wpisuje się w tradycje oraz naturalne smaki pomorskie o kultywowanie których tak zabiega właśnie Urząd Marszałka Województwa Pomorskiego.

Serdeczne Gratulacje dla laureatów i do zobaczenia za rok!!!

Relację przesłał: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000