Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Bursztynowe Laury Marszałka Województwa Pomorskiego


Po raz pierwszy w historii Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego, zostały wręczone Bursztynowe Laury – tym bardziej cieszy fakt, iż trafił on w ręce ludzi związanych całym sercem w kultywowanie i reaktywowanie kuchni regionalnej – pomorskiej, czyli Pomorskiej Akademii Kulinarnej prowadzonej pod nadzorem Stowarzyszania Kucharzy Polskich!


Szprot bałtycki
, kociewski chleb z masłem, konfitura z kaszubskiej truskawki, ser kozi rakowiecki i nalewka z owoców dzikiej róży – do autorów tych regionalnych specjałów z Pomorza trafiły pierwsze statuetki Bursztynowych Laurów, które z inicjatywy Marszałka Województwa Pomorskiego przyznano podczas VI Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Powołano trzy komisje konkursowe. Pierwsza, pod przewodnictwem dr. Grzegorza Russaka i wice-przewodniczącym Krzysztofem Wierzbą – szefem kuchni z EuroToques Polska, oceniała potrawy, druga, pod kierownictwem Artura Michny, zajmowała się produktami roślinnymi i różnymi, zaś trzecia, której szefował prof. Witold Nierzwicki, analizowała właściwości napojów i alkoholi oraz mięs. W każdej kategorii przyznano trzy nagrody główne i wyróżnienie.

Główną nagrodę Bursztynowego Laura z rąk Marszałka Województwa Pomorskiego odebrał przedstawiciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak wraz z uczniami Katarzyna Jezierska i Pawłem Ciarkowski.
.

Uczniowie Pomorskiej Akademii Kulinarnej pod czujnym okiem p. Andrzeja Ławniczaka przygotowali wyśmienite, aczkolwiek bardzo pracochłonne danie które zaskoczyło całą komisję sędziowską oraz wszystkich zebranych gości. Fileciki ze szprota bałtyckiego w chrupiącej otulinie z sosem żuławskim – wszyscy zgromadzeni przyznali że jest to najlepsza alternatywa dla niezbyt zdrowych przekąsek typu chipsy lub frytki. Potrawa ta jak żadna inna z prezentowanych podczas konkursu potraw wpisuje się w tradycje oraz naturalne smaki pomorskie o kultywowanie których tak zabiega właśnie Urząd Marszałka Województwa Pomorskiego.

Serdeczne Gratulacje dla laureatów i do zobaczenia za rok!!!

Relację przesłał: Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski

 

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000