Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Euro-Toques International podczas Open Days 2011


 
W dniach 11 października w Brukselii odbyły się Open Days Parlamentu Europejskiego, przy których oprawą gastronomiczną zajmował się Euro-Toques International. Wśród kilkunastu drużyn europejskich , Polska delegacja szefów Euro-Toques była najbardziej liczną ekipą. W jej skad weszli: Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Bartosz Benrot, Rafał Kopick, Marek Rybacki, Mariusz Gachewicz, Łukasz Grzesik, Tomasz Kunysz, Ks. Wojciech Przybyła.
 
Menu przygotowywane przez polską reprezentację Euro-Toques na Otwartych Drzwiach Europejskich:
 
Przystawka :
  • Wybór wędlin polskich
Zupa :
  • Żurek bydgoski
Dania główne :
  • Udko z gęsi confit z Chutney śliwkowym
  • Pierś z gęsi z owocami i sosem Porto
  • Comber jagnięcy śródziemnomorski
  • Gulasz jagnięcy a la Kaszubski
Desery :
  • Gaspacho truskawkowe z jogurtem i rozmarynem
  • Wybór serów polskich.
Z Polski, przywieźliśmy również, nasze, znakomite piwo AMBER, cieszyło się dużym powodzeniem.
 
Wyprawa skrupulatnie przygotowana, od miesięcy oczekiwany wyjazd. Punkt zborny - Bydgoszcz, przy Caritas Diecezji Bydgoskiej. Kolejny raz korzystaliśmy z uprzejmości księdza Wojciecha Przybyły, wielkiego smakosza i orędownika dobrej kuchni, który sprawił ,że mogliśmy przetransportować się bezpiecznie do Brukseli. Podróż długa, mecząca lecz jakże przyjemna, bo cel bardzo zaszczytny.

Pierwszy dzień do południa przebiegł nam szybko, krótki spacer po Brukseli, myśli o tym co nas czeka.

Kuchnie mieliśmy dostępną od piętnastej, po sprawdzeniu naszej ekipy i wręczeniu identyfikatorów przez ochronę nadeszła oczekiwana chwila - kuchnia cała nasza. Krótka odprawa i do roboty, podzieliliśmy się na dwie ekipy. Tylu profesjonalnych kucharzy w super wyposażonej kuchni, efekt mógł być tylko jeden - super jedzenie. Naturalnie był czas i na żarty, z którego niektórzy koledzy korzystali z należytą starannością.
 
Czas szybko mijał, po skończonych przygotowaniach przyszła pora  na posmakowanie nocnego życia Brukseli, a powiem Wam, że to miasto żyje nocą.
     
Kolejny dzień upłynął. Powrót do kuchni na godzinę piętnastą, no to czas posmakować tutejszej kuchni. W Brukseli trzeba zjeść belgijskie frytki, gofra, czekoladę i naturalnie oddać się rozkoszy smakowania świeżych owoców morza a całość popić piwem.
 
15:00 - tym razem żarty się skończyły, w kuchni zagęszczenie maksymalne, oprócz naszej ekipy zastaliśmy jeszcze załogę z Niemiec i Bułgarii, przy pomocy kilku języków, z użyciem rąk i innych technik tworzyliśmy jeden zespół kucharzy /Bułgarzy mieli nalewki/.
     

Na godzinę dwudziestą wszystkie zespoły miały być gotowe do serwowania. Dodam, że takich kuchni z zespołami kucharskimi było kilka, zespołów kilkanaście, całość odbywała się na trzech piętrach jednego z budynków Euro Parlamentu. Każde piętro to dwie sale bankietowe mogące pomieścić setki ludzi a w samym środku my ETP, Euro-Toques  Polska, z naszym „TATĄ” - Jeanem Bos, to głównie jego zasługa, że się tu znaleźliśmy. Wybiła godzina X, goście napływali z każdego kierunku .
     
A my dzielnie na swych stanowiskach bojowych. Byliśmy bardzo dumni z siebie bo okazało się, że jesteśmy jednym z mocniej obleganych stanowisk, kolejny raz pokazaliśmy że Polacy potrafią gotować, a potrawy naszej kuchni regionalnej potrafią cieszyć najdelikatniejsze podniebienia.

Oprócz polskiej ekipy, ETI reprezentowały takie kraje jak: Belgia, Niemcy, Finlandia, Włochy, Rumunia, Francja, Grecja, Irlandia, Luksemburg, Hiszpania, Bułgaria. Każda z narodowych reprezentacji Euro-Toques przygotowała to co najlepsze z jej kraju. No cóż, wszystko ma swój początek i koniec.

Goście nakarmieni, kuchnia czysta, czas powrotu. Bruksela - Bydgoszcz i dalej do naszych miast Warszawa, Wrocław, Gdańsk i gdzieś na końcu Świata…Bydlino. Zmęczeni, ale szczęśliwi, że mogliśmy pokazać nasz kraj od strony „kuchni” na forum Euro Parlamentu wśród tylu nacji, tylu smaków i gustów. Pomimo że wiele nas różni to na pewno kuchnia to teren na którym jesteśmy wszyscy braćmi.

Z kulinarnymi pozdrowieniami - Tomasz Kunysz
Członek Euro-Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000