Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Powołanie Stowarzy...
Wybrano nowy Zarzą...
ZSP w Somoninie &#...
Euro-Toques Polska...
Kalendarz imprez S...
Wielkanocne Spotka...
Walne zebranie Sto...
Zmiana władz w Bes...
Euro-Toques Polska...
Zagraniczne Prakty...
Stowarzyszenie Mał...
Relacja z praktyk ...
Kalendarz Imprez S...
Spotkanie opłatkow...
Wesołych Świąt Boż...
Spotkanie wigilijn...
Wigilia Beskidzkie...
Wigilia Stowarzysz...
Nowa strona Fundac...
Pokaz Kulinarny Ku...
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
M&M Gastro
Caffetea
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Euro-Toques Polska na zebraniu u Paul’a Bocuse


W dniu 12 lutego br. odbyło się Walne zebranie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques International (ETI). Tym razem zjazd odbył się w Lyonie, w restauracji samego Paul’a Bocuse. W zebraniu uczestniczyli delegaci wszystkich krajów z Europy zrzeszonych w ETI. Euro-Toques Polskę reprezentowali: Jean Bos, Marcin Soból, Sebastian Humski i Rafał Janikowski.
 
Do Lyonu, po kilkunastogodzinnej podróży dotarliśmy 11.02.2013 r., w przedzień zebrania. Na drugi dzień udaliśmy się do jednej z wielu Restauracji Paul’a Bocuse L'OUEST, gdzie odbyło się zebranie. Spotkaniu przewodniczył. Daniel Rameau,  który przedstawił sytuację finansową, raport z roku 2012 i nowy program działalności na rok 2013.

 
Głównym celem spotkania miał być wybór nowego prezydium, lecz odłożono to na następne zebranie. Po zebraniu zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek w formie obiadu. Dnia następnego był czas na małe zakupy upominkowe oraz zwiedzenie Lyon, a w głównej mierze Muzeum i Restauracji Mistrza Paul’a Bocuse.

W muzeum znajduje się wiele pamiątek i zdjęć. Na scianach widnieją wielkie i znane nazwiska światowej gastronomi oraz ogromne organy, którymi zafascynowany jest Paul Bocuse. Po zwiedzaniu muzeum udaliśmy się do kolejnej restauracji Paul’a Bocuse, która od 1965r. utrzymuje trzy gwiazdki Michelin i jest pod tym względem jest absolutnym rekordzistą.

 
Po wejściu do środka widać gołym okiem, że to światowa czołówka gastronomii. Nienagannie ubrani kelnerzy, nienagannie nakryte stoły, no i cały wystrój lokalu tworzy niesamowity klimat, którego słowami nie da się do końca opisać – tam po prostu trzeba być!

Miłym zaskoczeniem było zaproszenie nas na kuchnię, gdzie mogliśmy zobaczyć prace znakomitych kucharzy. Mieliśmy również okazję porozmawiać z szefem kuchni, który opowiedział nam, jak to wszystko wygląda od wewnątrz, że jest to wielka odpowiedzialność i presja by utrzymać dotychczasowy poziom.

 
Wszystko to co poznaliśmy i zobaczyliśmy, było dla nas wielkim doświadczeniem i zrobiło na nas ogromne wrażenie.

Sebastian Humski & Marcin Soból

 
Składam serdeczne podziękowania firmie NORENCO POLSKA, dzięki której wyjazd był możliwy w tak licznym gronie.

Jean Bos
Prezes Euro-Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000