Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Euro-Toques Polska na zebraniu u Paul’a Bocuse


W dniu 12 lutego br. odbyło się Walne zebranie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques International (ETI). Tym razem zjazd odbył się w Lyonie, w restauracji samego Paul’a Bocuse. W zebraniu uczestniczyli delegaci wszystkich krajów z Europy zrzeszonych w ETI. Euro-Toques Polskę reprezentowali: Jean Bos, Marcin Soból, Sebastian Humski i Rafał Janikowski.
 
Do Lyonu, po kilkunastogodzinnej podróży dotarliśmy 11.02.2013 r., w przedzień zebrania. Na drugi dzień udaliśmy się do jednej z wielu Restauracji Paul’a Bocuse L'OUEST, gdzie odbyło się zebranie. Spotkaniu przewodniczył. Daniel Rameau,  który przedstawił sytuację finansową, raport z roku 2012 i nowy program działalności na rok 2013.

 
Głównym celem spotkania miał być wybór nowego prezydium, lecz odłożono to na następne zebranie. Po zebraniu zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek w formie obiadu. Dnia następnego był czas na małe zakupy upominkowe oraz zwiedzenie Lyon, a w głównej mierze Muzeum i Restauracji Mistrza Paul’a Bocuse.

W muzeum znajduje się wiele pamiątek i zdjęć. Na scianach widnieją wielkie i znane nazwiska światowej gastronomi oraz ogromne organy, którymi zafascynowany jest Paul Bocuse. Po zwiedzaniu muzeum udaliśmy się do kolejnej restauracji Paul’a Bocuse, która od 1965r. utrzymuje trzy gwiazdki Michelin i jest pod tym względem jest absolutnym rekordzistą.

 
Po wejściu do środka widać gołym okiem, że to światowa czołówka gastronomii. Nienagannie ubrani kelnerzy, nienagannie nakryte stoły, no i cały wystrój lokalu tworzy niesamowity klimat, którego słowami nie da się do końca opisać – tam po prostu trzeba być!

Miłym zaskoczeniem było zaproszenie nas na kuchnię, gdzie mogliśmy zobaczyć prace znakomitych kucharzy. Mieliśmy również okazję porozmawiać z szefem kuchni, który opowiedział nam, jak to wszystko wygląda od wewnątrz, że jest to wielka odpowiedzialność i presja by utrzymać dotychczasowy poziom.

 
Wszystko to co poznaliśmy i zobaczyliśmy, było dla nas wielkim doświadczeniem i zrobiło na nas ogromne wrażenie.

Sebastian Humski & Marcin Soból

 
Składam serdeczne podziękowania firmie NORENCO POLSKA, dzięki której wyjazd był możliwy w tak licznym gronie.

Jean Bos
Prezes Euro-Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000