Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.04.2025
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Euro-Toques w Polsce


Europejska Obrona Dziedzictwa Kulinarnego:
„CEL DLA SZTUKI ŻYCIA”

W Polsce, podobnie jak w kilkunastu innych krajach Unii Europejskiej, będzie działać Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques. Decyzja zapadła 18 lutego 2009 roku w Luxemburgu.

Euro-Toques to europejska organizacja kucharzy zrzesza ponad 7000 kucharzy i szefów kuchni Europy w Unii Europejskiej i na Świecie. Utworzone w 1986 roku z inicjatywy Belgii, wokół „wielkich”  Pierre Romeyer i Paul Bocuse. Główną siedzibą jest Bruksela. Nigdy wcześniej żadne inne stowarzyszenie nie było równie ważne i potrzebne jak dzisiejsze Euro-Toques.

President international Euro-Toques Daniel Rameau i Jean Bos na spotkaniu w LuxemburguRozmowa przebiegała w przyjaznej atmosferze

Organizacja reprezentuje kucharzy z całej Europy, którzy wyrazili chęć zaangażowania się w: obronę jakości i smaku produktów spożywczych, podnoszenie wartości umiejętności zawodowych, rozwijanie i promowanie wymiany doświadczeń zawodowych jak również wprowadzanie nowych pomysłów i technologii, mając na względzie europejskie tradycje kulinarne.

Celem Stowarzyszenia jest w szczególności:

1. reprezentowanie interesów zawodowych zrzeszonych członków Stowarzyszenia w całej Europie,
2. popieranie sztuki kulinarnej,
3. poszanowanie i kultywowanie różnorodnych narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych Europy,
4. uzupełnienie wiedzy i umiejętności zawodowych członków,
5. rozwijanie i kształtowanie wzorców racjonalnego i zdrowego żywienia w społeczeństwie w oparciu o jakość stosowanych produktów,
6.obrona żywności naturalnej i tradycyjnych receptur,
7. ochrona produktów regionalnych,
8. propagowanie i ochrona różnorodności europejskiego dziedzictwa kulinarnego.

Zebranie organizacyjne w Polsce, Bydgoszcz, 10 listopada 2008Jean Bos oraz Michel Labarre wyjaśnili zebranym, jakie są cele stowarzyszenia oraz kto może zostać członkiem

Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez:

  • organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw, konkursów,
  • udział członków w pokazach, wystawach i konkursach regionalnych, krajowych i międzynarodowych,
  • rozwijanie wszelkich form samokształcenia,
  • zyskiwanie informacji o światowych i europejskich tendencjach sztuki kulinarnej oraz wiedzy w zakresie norm żywienia, a także najnowszych urządzeniach i maszynach gastronomicznych,
  • organizowanie spotkań koleżeńskich,
  • dążenie do zapewnienia właściwych warunków wykonywania zawodu kucharzy,
  • współpracowanie z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia,
  • popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy,
  • kształtowanie etyki społecznej i zawodowej członków,
  • obronę interesów zawodowych,
  • współpracę z Parlamentem Europejskim i jego organami zajmującymi się żywnością, zdrowiem, edukacją i ochroną konsumentów, a także Komitetem Regionów Europy.
  • współpracę z Radą Ministrów i innymi instytucjami działającymi na terenie kraju w zakresie żywienia, zdrowia, edukacji i ochrony konsumentów,
  • stosowanie w codziennej działalności zawodowej przez członków Stowarzyszenia kodeksu honorowego, który stanowi integralną cześć statutu.
Kto może zostać członkiem?

Członkami Stowarzyszenia mogą być osoby fizyczne i prawne. Osoba prawna może być jedynie wspierającym członkiem Stowarzyszenia.

Członkowie dzielą się na:

1. Członków zwyczajnych – mogą nimi być osoby fizyczne posiadające pełną zdolność do czynności prawnych i nie pozbawione praw publicznych, a także cudzoziemcy mający stałe zameldowanie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej; osoby identyfikujące się ze statutowymi celami Stowarzyszenia.

Każdy kandydat na członka zwyczajnego Stowarzyszenia podlega postępowaniu kwalifikacyjnemu, które przeprowadza komisja weryfikacyjna do spraw członkostwa. O przyjęciu danej osoby w poczet członków zwyczajnych Stowarzyszenia decyduje Zarząd w formie uchwały, po rekomendacji co najmniej dwóch członków Stowarzyszenia i pozytywnej opinii Komisji Weryfikacyjnej do Spraw Członkostwa na podstawie pisemnej deklaracji i oświadczenia kandydata.

Od negatywnego stanowiska w przedmiocie przyjęcia w poczet członków zwyczajnych Stowarzyszenia zainteresowanemu nie przysługuje prawo zaskarżenia tej uchwały do Walnego Zebrania Członków.

Członek zwyczajny Stowarzyszenia będący członkiem władz stowarzyszenia, który na skutek zmiany miejsca pracy uzyskuje status pracownika (wszedł w jakikolwiek stosunek zatrudnienia przewidziany w Kodeksie Pracy) w firmie wspierającej, sponsorującej lub członka wspierającego, traci prawo do zasiadania we władzach Stowarzyszenia.

2. Członków wspierających – mogą nimi być osoby fizyczne posiadające pełną zdolność do czynności prawnych lub osoby prawne zainteresowane statutową działalnością Stowarzyszenia, które zadeklarowała na jego rzecz pomoc finansową lub rzeczową. Osoba prawna działa w Stowarzyszeniu przez swojego przedstawiciela. Członek wspierający obowiązany jest do opłacania składek członkowskich.

O przyjęciu członka wspierającego decyduje Zarząd Stowarzyszenia na wniosek ubiegającej się o to osoby. Członkiem wspierającym jest osoba, która stała się pracownikiem firmy wspierającej, sponsorującej lub członka wspierającego (weszła w jakikolwiek stosunek zatrudnienia przewidziany w Kodeksie Pracy ).

Członków zwyczajnych i wspierających przyjmuje w drodze uchwały Zarząd, na podstawie pisemnej deklaracji.

3. Członków honorowych – mogą nimi być osoby fizyczne, które wniosły wybitny wkład w rozwój idei Stowarzyszenia lub w inny szczególny sposób zasłużyły się dla Stowarzyszenia.

Nadanie godności członka honorowego Stowarzyszenia następuje na podstawie uchwały Walnego Zebrania Członków, na wniosek Zarządu Głównego.

W sprawie otwarcia Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques w Polsce, jego tymczasowe władze zostały zaproszone na spotkanie do Luxemburgu. Tam przedstawiono program, statut oraz skład Zarządu tymczasowego:

Prezes - Jean Bos
Wiceprezes - Michel Labarre
Wiceprezes - Arleta Żynel
Sekretarz - Krzysztof Wierzba
Skarbnik - Janusz Skrobot
Public Relation - Jerzy Czapla, Piotr Konkolewski
Reprezentanci Edukacyjni - Wojciech Harapkiewicz, Robert Trzopek
Reprezentanci Etyki konkursowej - Marek Rybacki, Marcin Szukaj
Reprezentanci Promocji Marki Polski - Krzysztof Rabek, Wiesław Ambros
Reprezentant Parlamentarny - Wiesław Wróblewski

Chęć przystąpienia do Euro-Toques organizacji z siedzibą w Polsce została zaakceptowana.

Pierwsza oficjalna wizyta Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques z Polski w Brukseli już niebawem.

Materiały - Zarząd Euro-Toques w Polsce, opr. JZ - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Czy Euro-Toques wie cos na temat kwalifikacji pols..."
(14.03.2009 - 23:04)  (Piotr Pawłowski)
"Szanowne Piotrz"
(15.03.2009 - 23:22)  (C-Michel Labarre- Vice Prezes ...)
"e-mail"
(15.03.2009 - 23:25)  (C-Michel Labarre)
"praca w anglii"
(27.03.2009 - 17:38)  (szef kuchni)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000