Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Kazimierz Czekaj - Ad Memoriam


Mimo, że od Jego tragicznej śmierci minął niemal tydzień, wielu nadal nie może uwierzyć, że przyjdzie Go odprowadzić w ostatnią drogę. Spocznie na krakowskim Salwatorze.

Kazimierz Czekaj, choć urodził się w Bochni, z przekonania i całym sercem starał się być prawdziwym Krakusem. Był magistrem prawa z dyplomem Uniwersytetu Jagiellońskiego, cenionym i szanowanym mistrzem piekarskim, właścicielem Piekarni Rafapol w podkrakowskim Zabierzowie, promotorem małopolskich produktów i potraw regionalnych, dziedzictwa kulinarnego, ich obrońcą, propagatorem i admiratorem...
 

Wspólnie z Antonim Madejem i kilku kolegami po fachu doprowadzili do unijnej rejestracji obwarzanka krakowskiego i chleba prądnickiego. Współtworzyli grupę producencką obwarzanka i wspólnie organizowali doroczne Święto Chleba na krakowskim Placu Wolnica.

Marzyły mu się unijne gwiazdki dla precelka i bajgla, bowiem ten pierwszy walnie przyczynił się – jak głoszą historyczne przekazy – do zwycięstwa pod Grunwaldem, a drugi narodził się na krakowskim Kazimierzu i wyemigrował za Wielką Wodę, gdzie stał się jednym z najsmaczniejszych symboli Nowego Jorku.
 
Przez ostatnich kilkanaście miesięcy mocno wspierał krakowskich i polskich wedliniarzy w staraniach o zachowanie praktykowanych od setek lat metod wędzenia naszych tradycyjnych wędlin. Stanowczo wyrażał swoje zdanie na ten temat w programach radiowych i telewizyjnych, biorąc o obronę polskie racje i tradycje.
 
 
Był współzałożycielem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Małopolskiego Porozumienia Organizacji Pracodawców oraz współtwórcą Ogólnopolskiego Porozumienia Piekarzy.

Kazimierz Czekaj był także samorządowcem – radnym powiatu krakowskiego w latach 1998-2002, a następnie sejmiku województwa małopolskiego, od 2002 r., wpółzałożycielem Stowarzyszenia Społecznego Porozumienie Podkrakowskie.
 
Niezwykle aktywny na wielu polach działalności społecznej i gospodarczej, piastował także funkcję prezesa Jurajskiej Izby Gospodarczej. Był honorowym strażakiem OSP. Współracował i wspierał stowarzyszenia charytatywne i fundacje, będąc tytularnym przyjacielem wielu z nich. Miał naturę i duszę prawdziwego społecznika.
 
Nie zabiegał o zaszczyty, nie kolekcjonował nagród. Bardzo cenił sobie tytuł Dobry jak chleb przyznany przez krakowską Fundację Brata Alberta.

Znający Go bliżej podkreślają Jego pogodę ducha, pasję we wszelkich działaniach, bezpośredniość w kontaktach z ludźmi, niepospolite poczucie humoru, pomysłowość, dynamizm, optymizm. Znany był z rzetelności i prawdomówności, twardej obrony prezentowanych racji oraz zamiłowania do dyskusji i polemik, w których swe racje przedstawiał zawsze klarownie, wrażliwie łowiąc uwagi, szanując przy tym zdania innych, ich zapatrywania i poglądy.

Kazmierz Czekaj zginął 9 września 2016 w tragicznym wypadku samochodowym na drodze krajowej między Krakowem a Olkuszem. Miał 60 lat.
 
Jakkolwiek paradokasalnie to zabrzmi – magister prawa z dyplomem krakowskiej Alma Mater porzucił prawo dla... chleba. Rozmawialiśmy o tym, jak zawsze z Kaziem – na wesoło, 15 czerwca 2014 r., na Placu Wolnica w Krakowie, podczas XI Święta Chleba, które Kazimierz Czekaj współorganizował z Antonim Madejem.

Informujemy, że uroczystości pogrzebowe rozpoczną się w czwartek, 15 września, o godzinie 14.00 na cmentarzu na Salwatorze w Krakowie.
 
Rodzinie i Bliskim
składamy wyrazy głębokiego żalu i współczucia.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000