Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Nowy Sekretarz Fundacji Klubu Szefów Kuchni


Od zawsze wiedziałeś, że Twoja droga zawodowa ma wieść Cię przez kuchnię, kiedy było to od zawsze?

Pytasz o wczesną młodość, kiedy w głowie szaleją najróżniejsze pomysły, a każdy kolejny bardziej odrealniony od poprzedniego? No cóż… całe życie marzyłem, by być muzykiem rockowym. Kombinowałem na wszelkie możliwe sposoby, ale prawda okazała się być bolesna – nie mam talentu do muzykowania. Została tylko wielka niespełniona miłość do dobrej muzyki. A kucharzem zapragnąłem być na etapie wyboru szkoły średniej. Wiedziałem, że będę potrafił poświęcić się temu zawodowi bez reszty.

Wspomniałeś kiedyś w wywiadzie, iż Grzegorz Jóźwiak – szef kuchni największego statku pasażerskiego „Stefana Batorego”, był Twoim najważniejszym profesorem, mistrzem i przewodnikiem, czy to od niego zaczęła się Twoja przygoda na morzu?

Tak, o Grzegorzu wspominam przy każdej możliwej okazji, bo tęsknota za tym niesamowitym człowiekiem wciąż mnie paraliżuje. A kiedy sobie o nim porozmawiam, to czuję, jakby wciąż był wśród nas. Grzegorz Jóźwiak był dla mnie drogowskazem. Od chwili, kiedy go poznałem wiedziałem, że będę tak dobry, a nawet lepszy od niego. Był moim rzeczywistym motorem. Ale jeszcze zanim go poznałem chciałem pływać i swój cel zrealizowałem. Tak więc moja przygoda na morzu zaczęła się od upartego realizowania swoich celów i marzeń.

No właśnie na tyle lat Twojego dorobku zawodowego 15 lat spędziłeś na morzu, z czego 7 lat jako Executive Chef na promie Stena Line. Jak to jest zejść po tylu latach na ląd, a może powinnam najpierw zapytać jak to jest wejść na statek i spędzić kawał życia na nim?

Tak, jak mówiłem – wejście na statek było moim marzeniem i fakt, że tam pracuję wypełniał mnie dumą, ale też ciekawością, jak to będzie. Chciałem zwiedzać świat, obserwować morza i oceany, poznawać nowych ludzi. Gorzej było z powrotem na ląd. Jednak prawdą jest, że na statkach zmienia się mentalność ludzi. Jesteśmy bardziej od siebie zależni – w końcu nie możemy się pogniewać i pójść do domu. Dzięki temu stworzenie lojalnego, pracowitego i zgranego zespołu było sprawą stosunkowo prostszą niż to, co zastałem na lądzie. Jacy jesteśmy my – Polacy – każdy wie. Ale dałem radę!

Kucharze to specyficzne środowisko, jest tu mnóstwo ciekawych osobowości i wielkich indywidualności. Przy czym nie wszyscy są lubiani tak jak Ty. Taki jesteś, to poza, czy po prostu lubisz ludzi?

Ależ! Wszyscy są lubiani! Być może niektórym czasami udziela się maleńka zazdrość o sukcesy zacnych kolegów? Nie mi to zgłębiać. Lubię ludzi, nie oceniam ich, a za kolegów trzymam kciuki. Wielu z nich to moje autorytety na różnych płaszczyznach. A właściwie skąd wiesz, że jestem lubiany? To miłe.

Czy to przekłada się na codzienną pracę z ludźmi. Jaki styl zarządzania preferujesz?


No tak… Mam miękki styl zarządzania. Uśmiech, taktowne słowa, cierpliwość, wyrozumiałość. Czasami muszę sobie ich z własnej głowy zdejmować… Ale życie pokazuje, że sympatia dla ludzi, jacy budują mój zespół przekłada się na ich zaangażowanie i chyba przywiązanie. Ważne, by się w pracy szanować.

Gastro rock – to nazwa Twojej firmy czy to znaczy, że gotujesz na rockowo ;-) ?

Nie, gotuję raczej na zdrowo albo na gust gości. Nazwa Gastro Rock jest tylko westchnieniem ku niespełnionym marzeniom, o których wspominałem. Muzykiem nie jestem, to chociaż sobie tak firmę nazwałem.

Jesteś jednym z 15 Fundatorów Fundacji Klubu Szefów Kuchni, jak do tej pory spełniałeś się w pracy na rzecz Fundacji?

Właściwie to się nie spełniałem. Bo, jak długo można sobie gratulować, że byłem jednym z tych, którzy wpadli na pomysł założenia KSK? Byłem obecny, ale nie tak zaangażowany, jakbym sobie tego życzył. Doskonale wiem, że mogę dać z siebie więcej i taki mam teraz wobec siebie plan.

Ostatnio zostałeś wybrany na Sekretarza Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Dlaczego się zdecydowałeś?

Dobre pytanie. Ta myśl po prostu od jakiegoś czasu nie dawała mi spokoju i powolutku do tego zadania dojrzewałem. Coraz wyraźniej rozumiałem, że dość łatwo jest wytykać innym na przykład gorsze posunięcia albo zza pleców kolegów podsuwać swoje autorskie pomysły. Prawda jest jednak taka, że znacznie gorzej jest stanąć w pierwszym szeregu i oficjalnie reprezentować określone stanowisko w takiej czy innej sprawie. Człowiek ma wtedy absolutną świadomość, że jest pilnie obserwowany, poddawany permanentnej ocenie, a niejednokrotnie krytyce. Ale zależy mi na naszej fundacji i nie chciałem dłużej być tylko jednym z głosów „za” lub „przeciw”. Dojrzałem do tego, by przejąć część odpowiedzialności za KSK. Dzięki temu, będę mógł bez ogródek krytykować posunięcia Sekretarza – czyli siebie.

Jakie wyzwania przed Tobą?


Jak odpowiem, że najważniejsza jest wewnętrzna konsolidacja, to zabrzmi, jakbyśmy byli co najmniej niejednomyślni. Ale tak naprawdę zależy mi, abyśmy wszyscy spojrzeli w tym samym kierunku. Stawiam na silny, dynamiczny rozwój tego, co zaczęli moi koledzy. Każdy z nas ma mnóstwo doskonałych pomysłów, ale potrzebna jest wstępna ich selekcja, by fundacja nadal osiągała zakładane cele: propagowała mądrą kuchnię i wspomagała talenty. Biorę na siebie to zadanie i mocno liczę, że moje doświadczenie zawodowe, które w ostatnich latach mocno wykracza poza mury kuchni okaże się cenne i pomocne.

Jak się czujesz mając świadomość, iż 100% Fundatorów i członków poparło Twoją kandydaturę?

Oj, chciałbym powiedzieć, że to miłe, fantastyczne i łechcące moją próżność… Ale w rzeczywistości ten fakt jest takim solidnym kopniakiem do tego, by rzeczywiście wziąć się do roboty. Koniec gadania Walczyk – weź się za działanie!



Smarten – PR dla Fundacji Klubu Szefów Kuchni
www.fundacja-ksk.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000