Plany Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na rok 2021
Pierwszy raz w historii, w obliczu epidemii, branża skupiająca około 76 tys. lokali gastronomicznych, zatrudniająca blisko milion osób, generująca 37 mld zł do PKB połączyła siły. Powołana w lipcu 2020 roku Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, aktywnie działa na rzecz przedsiębiorców, uruchamiając Biuro Rzecznika Interesu Gastronomów, chroniąc ich przed skutkami kryzysu. Co udało się dokonać IGGP w tym roku, a jakie działania zaplanowano na 2021 rok? Tego dowiecie się z podsumowania jakie przedstawił Jacek Czauderna - Prezes Izby.
Od momentu ogłoszenia pierszego lockdownu, cała branża gastronomiczna połączyła swoje siły i wraz z powstałą IGGP wyznaczała kolejne cele i zadania by, ratować Przedsiębiorców, Gastronomów i ich Pracowników. Pojawiły się pierwsze petycje, protesty i organizacja działań bieżących z naciskiem na Rząd RP. IGGP udało się wprowadzić 2 Poprawki (na poziomie Senatu i Sejmu) w Ustawie, która już obowiązuje tzw. Antykryzysowa Branżowa Tarcza 6.0:
1. PKD Cateringu
2. Umowy zlecenia ozusowane.
O IGGP było głośno w mediach. Przez ostatnie 2 miesiące członkowie Izby prowadzili rozmowy z Rządem.
16 października, w dniu wprowadzenia ograniczeń dla gastronomii IGGP podjęła decyzje o powołaniu Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej.
3 listopada IGGP składa Petycje do Premiera na ręce Wojewodów w całym kraju (18 miast) – Protest: CZARNA POLEWKA dla Rządu RP, co w rezultacie zakończyło się ogromnym sukcesem.
6 listopada IGGP siada do rozmów z Rządem RP:
godz. 9:00 – w gronie 4 Branż zamkniętych
godz. 12:00 – w gronie samej Gastronomii.
Kolejne dni listopada i grudnia to lobbowanie dopisane do Korzyści:
a) lobbowanie zmian korzystnych dla branży w procedowanych ustawach w Sejmie i Senacie, np. dopisanie PKD cateringu, rozszerzenie pomocy na umowy zlecenia, zmiany zapisów co do przeważającego PKD, itp.
b) lobbowanie programu pomocowego dla nowo otwartych lokali gastronomicznych i hoteli, po 1 grudnia 2019 r., które dotychczas nie otrzymały żadnego wsparcia finansowego w czasie epidemii,
c) lobbowanie programu pomocowego dla firm produkujących i dostarczających produkty i usługi dla gastronomii i hotelarstwa, np. uwzględnienie PKD firm członków IGGP w Rozporządzeniach Rady Ministrów rozszerzających pomoc w ramach procedowanych ustaw.
IGGP złożyła 3 Petycje do Premiera RP w sprawach następujących:
1. Program pomocowy dla nowo otwartych lokali gastronomicznych i hoteli po 1 grudnia 2019 r.;
2. Przesunięcie terminu wprowadzenia kas fiskalnych on line na 01.01.2022 r. lub sfinansowanie w 100 % tego programu przez Rząd RP;
3. Uwzględnienia PKD Producentów/Dostawców/innych Lokali członków IGGP w Rozporządzeniach Rady Ministrów rozszerzających pomoc w ramach Tarczy 6.0.
Dziś Priorytetem dodatkowym (już na styczeń) dla Izby jest uruchomienie Procedury Pozwu Zbiorowego o odszkodowania z tytułu ograniczenia działalności gospodarczej od marca 2020 r.
oraz
4. Przygotowanie specjalnego Reżimu Sanitarnego dla lokali gastronomicznych w celu jak najszybszego uruchomienia.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych członkostwem w IGGP do zapoznania się ze statutem i wypełnienia deklaracji. Rada Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej po zarejestrowaniu w KRS w dniu 28 lipca 2020 r.
Z Uchwałami zatwierdzonymi w dniu 21 sierpnia 2020 r. można się zapoznać on line:
Składki nie są opodatkowane VAT-em (dlatego nie można wystawić FVAT) i nie można ich niestety wrzucić w koszty podatkowe, a jedynie w koszty finansowe.
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.