Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Pokaz Kulinarny Kuchni Regionu Częstochowskiego w wykonaniu Szymona Szlendaka


17 czerwca w Częstochowie odbył się pokaz kuchni regionu częstochowskiego. Był to jeden z wielu punktów w programie IV Festiwalu Kulinarnego Aleja Dobrego Smaku. Prowadzącym pokaz był Szymon Szlendak, rodowity Częstochowianin, nominowany w Plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2012, a ponadto członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska i Prezes Młodzieżowego Klubu Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Gościem specjalnym był Jerzy Brzęczek – obecnie trener Rakowa Częstochowa, a wcześniej kapitan srebrnej reprezentacji Polski z Igrzysk Olimpijskich w 1992 roku, medalista Mistrzostw Polski w piłce nożnej, a prywatnie wujek i manager Kuby Błaszczykowskiego.

Temat pokazu był trudny, ale zarazem bardzo wdzięczy. Otóż Częstochowa leżąca na pograniczu trzech wielkich krain geograficznych wielokrotnie zmieniała przynależność administracyjną. Historycznie związana jest z Małopolską i Jurą Krakowsko-Częstochowską. Ziemia częstochowska została odcięta od reszty krakowskiego granicą po II rozbiorze Polski, kiedy to znalazła się pod panowaniem pruskim. Po utworzeniu Księstwa Warszawskiego w 1807 roku Częstochowa stała się częścią departamentu kaliskiego.

Po 1919 roku znalazła się w województwie kieleckim. Lata po II wojnie światowej to okres kiedy Częstochowę zaczyna się wiązać ze Śląskiem. Samodzielnym regionem stała się w roku 1975, natomiast od czasów reformy administracyjnej w 1999 roku stała się częścią województwa śląskiego. Ziemia częstochowska nigdy nie miała szans stać się regionem etnograficznie spójnym i wyrazistym, jednak dzięki wpływom z zewnątrz stała się obszarem różnorodnym, bogatym, a tym samym wyjątkowym.

Codziennymi potrawami ludności zamieszkującej podczęstochowskie wsie były proste zupy jadane z chlebem lub ziemniakami. Jadano również gęste potrawy z kasz, grochu lub kapusty oraz różnego rodzaju kluski. Tak więc Szymon Szlendak zdecydował się zaprezentować licznie zgromadzonej publiczności dwie typowe dla regionu częstochowskiego zupy – Garus z prażuchami oraz zalewajkę. Na osłodę przygotował racuchy jabłkowe podane z sosem z owoców jurajskich lasów.

Garus z prażuchami: Tradycyjnie garus przyrządzane było jako wigilijna zupa z ugotowanych do miękkości suszonych śliwek. Podawana była z gotowaną fasolą. W okolicach Częstochowy gotowano ją również na co dzień, wykorzystując sezonowe owoce. Jako dodatek podawano tłuczone ziemniaki ze skwarkami. Niekiedy garus zabielano śmietaną.

Prażuchy zwane również prażochami czyli ziemniaki, które pod koniec gotowania ugniatane były z mąką pszenną na jednolitą masę. Na talerz wykładane były łyżką maczaną w tłuszczu i okraszane skwarkami. Mogły stanowić samodzielne danie i wtedy serwowane były ze zsiadłym mlekiem.

Zalewajka:
W okolicach Częstochowy bardzo popularną zupą była zalewajka. Była to zupa bardzo pożywna sporządzana z ziemniaków pokrojonych w kostkę, cebuli, czosnku i zakwasu z mąki żytniej. Początkowo jedyną okrasą zalewajki była wytopiona słonina. Jednak z biegiem czasu dodaje się również wędzonego boczku lub kiełbasy. Zakwas dodawany jest na końcu gotowania, nadając zupie typowy dla niej smak, zapach i konsystencję.

Racuchy jabłkowe z sosem z owoców juraiskich lasów: Deser znany również w innych regionach kraju ale na ziemi częstochowskiej szczególnie popularny. Istnieje kilka wersji jego sporządzania. Czasami ciasto przyrządzane było z dodatkiem drożdży, istnieją również odmiany ciasta na bazie kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka.

Goście zgromadzeni przed sceną ze wzruszeniem wspominali smaki swojego dzieciństwa, degustując dania przygotowane przez Szlendaka i Brzęczka. Prowadzący zachęcał do używania na co dzień produktów świeżych, sezonowych, jak również tych, związanych z rodzimym regionem, odtwarzając w domowym jadłospisie przepisy kuchni częstochowskiej.

Szymonowi gratulujemy udanej i wartościoewj prezentacji!


Fotos:
Częstochowska Organizacja Turystyczna (CzOT)

Materiały przesłała:

Marzenna Konkolewska
Public Relations Euro-Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000