Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.03.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Polska ma swoją Akademię Gastronomiczną


Od lewej: Carlos Gonzalez-Tejera, Dr Cesar Seoanez – Member of the Board – High Council of Agriculture and Fisheries w hiszpańskim Ministerstwie Rolnictwa, JE Rafael Mendivil Peydro – Ambasador Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, prof. Mirosław Wyrzykowski, Wojciech Pszoniak, Maciej Dobrzyniecki, Anna Woźniak-Starak, Paweł Świeboda, Wojciech Kostrzewa, JE Anna Blefari Melazzi – Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce, Dr Grzegorz Słupski, Anna Monika Iwaszkiewicz, Don Rafael Anson – prezydent Akademii Gastronomicznej

W Pałacu Sobańskich, w Warszawie powołano do życia polski oddział słynnej Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od 1927 roku i zyskała renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszystkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną.

Obok promocji zdrowego żywienia głównym celem nowo powołanej organizacji jest wyszukiwanie i zachowywanie dla przyszłych pokoleń mistrzowskich dzieł polskiej kuchni narodowej.

Ochrona regionalnej sztuki kulinarnej nabiera coraz większego znaczenia w erze globalizacji i unifikacji wszystkich aspektów naszego życia. Wszechobecne fastfoody stały się realnym zagrożeniem dla narodowej kultury kulinarnej, skazując na zapomnienie tradycyjne przepisy poprzednich pokoleń. Organizacje chroniące regionalną kuchnię tak prężnie działające na świecie, w Polsce są praktycznie nieznane. Polska Akademia Gastronomiczna chce to zmienić.

Na uroczystość otwarcia akademii do Polski przyjechał honorowy prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, a zarazem prezydent Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej, przyjaciel Króla Hiszpanii Don Juana Carlosa I – Don Rafael Ansón.

Wybitni mistrzowie kulinarni o światowej renomie zostali poproszeni o opracowanie menu składającego się z 3 lub 4 dań o łącznym wskaźniku kaloryczności nieprzekraczającym 800 kalorii. Przepisy powinny uwzględniać dostępne na rynku produkty, wyróżniające się przystępną ceną, a same receptury łatwością przygotowania. Wspomniany projekt już niebawem zostanie zainaugurowany w ramach działań podejmowanych przez Światową Organizację Zdrowia w walce z otyłością – zapowiada Don Rafael Ansón.

Prezydentem Akademii Gastronomicznej został Jan Wejchert, szef ITI – wiodącej polskiej grupy medialnej, współzałożyciel znanej komercyjnej stacji telewizyjnej TVN, Polskiej Rady Biznesu oraz Klubu Polskiej Rady Biznesu. Akademia Gastronomiczna ma ochronić to, co najważniejsze w naszej kulturze. Jeszcze można znaleźć miejsca, gdzie kultywowanie regionalnych potraw jest wyrazem regionalnego patriotyzmu. Chcemy czerpać z dostępnych źródeł przepisów przekazywanych sobie od pokoleń – mówi Jan Wejchert.

W zarządzie akademii działają ludzie interesujący się kuchnią regionalną i sztuką gastronomiczną. Członkowie – założyciele polskiej Akademii Gastronomicznej to także osoby związane z szeroko pojętą sztuką gourmet. Są wśród nich: Mariusz Walter, Wojciech Kostrzewa, Anna Starak, Anna Monika Iwaszkiewicz, Grzegorz Słupski, Włodzimierz Włodarczyk, Paweł Świeboda, Carlos Gonzalez-Tejera, Mirosław Wyrzykowski, Romana Sadurska. Nie zabrakło też ludzi mediów, Marzeny Rowickiej, redaktor naczelnej „Trendy Food” oraz artystów: Wojciecha Pszoniaka i Marka Kondrata.

Funkcję wiceprezydenta pełni Maciej Dobrzyniecki, prezes firmy doradczej Profit – Consult. Maciej Dobrzyniecki podkreśla edukacyjną rolę akademii. Korzyści wynikające z osobistego kontaktu z takimi sławami sztuki kulinarnej, jak Don Fernando Adria – prekursorem kuchni molekularnej, czy Paco Terra Blanca – światowym autorytetem w dziedzinie deserów, niewątpliwie zainspirują polskich szefów kuchni do poszukiwań nowej jakości w bogactwie naszych rodzimych smaków.

Akademia Gastronomiczna stwarza również ogromne możliwości promocji polskich produktów za granicą. Jest zatem także doskonałym forum, na którym będziemy mogli zaprezentować nasze dokonania i stworzyć warunki do pogłębienia arkanów rodzimej sztuki kulinarnej. Bowiem kulturę naszych sąsiadów poznajemy często przez ich kuchnie.

Chcemy uchronić od zapomnienia tę część narodowej tożsamości, jaką jest sztuka kulinarna. W Polsce jest szczególnie dużo pracy. Przez wieki polska książka kucharska urosła do imponujących rozmiarów, ale jaka jej część odchodzi w zapomnienie, trudno oszacować. Naszym zdaniem to ostatnia szansa, bo z każdym rokiem tracimy ogromną część narodowej tożsamości – przestrzega Maciej Dobrzyniecki.

Artykuł ukazał się w Trendy Food Nr 1(19)

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000