Od lewej: Carlos Gonzalez-Tejera, Dr Cesar Seoanez – Member of the Board – High Council of Agriculture and Fisheries w hiszpańskim Ministerstwie Rolnictwa, JE Rafael Mendivil Peydro
– Ambasador Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, prof. Mirosław Wyrzykowski, Wojciech Pszoniak, Maciej Dobrzyniecki, Anna Woźniak-Starak, Paweł Świeboda, Wojciech Kostrzewa,
JE Anna Blefari Melazzi – Ambasador Republiki Włoskiej w Polsce, Dr Grzegorz Słupski, Anna Monika Iwaszkiewicz, Don Rafael Anson – prezydent Akademii Gastronomicznej
W Pałacu Sobańskich, w Warszawie powołano do życia polski oddział słynnej Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od 1927 roku i zyskała renomę na całym świecie, jako kulinarny ekspert i doradca we wszystkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną.
Obok promocji zdrowego żywienia głównym celem nowo powołanej organizacji jest wyszukiwanie i zachowywanie dla przyszłych pokoleń mistrzowskich dzieł polskiej kuchni narodowej.
Ochrona regionalnej sztuki kulinarnej nabiera coraz większego znaczenia w erze globalizacji i unifikacji wszystkich aspektów naszego życia. Wszechobecne fastfoody stały się realnym zagrożeniem dla narodowej kultury kulinarnej, skazując na zapomnienie tradycyjne przepisy poprzednich pokoleń.
Organizacje chroniące regionalną kuchnię tak prężnie działające na świecie, w Polsce są praktycznie nieznane. Polska Akademia Gastronomiczna chce to zmienić.
Na uroczystość otwarcia akademii do Polski przyjechał honorowy prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, a zarazem prezydent Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej, przyjaciel Króla Hiszpanii Don Juana Carlosa I – Don Rafael Ansón.
Wybitni mistrzowie kulinarni o światowej renomie zostali poproszeni o opracowanie menu składającego się z 3 lub 4 dań o łącznym wskaźniku kaloryczności nieprzekraczającym 800 kalorii. Przepisy powinny uwzględniać dostępne na rynku produkty, wyróżniające się przystępną ceną, a same receptury łatwością przygotowania. Wspomniany projekt już niebawem zostanie zainaugurowany w ramach działań podejmowanych przez Światową Organizację Zdrowia w walce z otyłością – zapowiada Don Rafael Ansón.
Prezydentem Akademii Gastronomicznej został Jan Wejchert, szef ITI – wiodącej polskiej grupy medialnej, współzałożyciel znanej komercyjnej stacji telewizyjnej TVN, Polskiej Rady Biznesu oraz Klubu Polskiej Rady Biznesu. Akademia Gastronomiczna ma ochronić to, co najważniejsze w naszej kulturze. Jeszcze można znaleźć miejsca, gdzie kultywowanie regionalnych potraw jest wyrazem regionalnego patriotyzmu. Chcemy czerpać z dostępnych źródeł przepisów przekazywanych sobie od pokoleń – mówi Jan Wejchert.
W zarządzie akademii działają ludzie interesujący się kuchnią regionalną i sztuką gastronomiczną. Członkowie – założyciele polskiej Akademii Gastronomicznej to także osoby związane z szeroko pojętą sztuką gourmet. Są wśród nich: Mariusz Walter, Wojciech Kostrzewa, Anna Starak, Anna Monika Iwaszkiewicz, Grzegorz Słupski, Włodzimierz Włodarczyk, Paweł Świeboda, Carlos Gonzalez-Tejera, Mirosław Wyrzykowski, Romana Sadurska. Nie zabrakło też ludzi mediów, Marzeny Rowickiej, redaktor naczelnej „Trendy Food” oraz artystów: Wojciecha Pszoniaka i Marka Kondrata.
Funkcję wiceprezydenta pełni Maciej Dobrzyniecki, prezes firmy doradczej Profit – Consult. Maciej Dobrzyniecki podkreśla edukacyjną rolę akademii. Korzyści wynikające z osobistego kontaktu z takimi sławami sztuki kulinarnej, jak Don Fernando Adria – prekursorem kuchni molekularnej, czy Paco Terra Blanca – światowym autorytetem w dziedzinie deserów, niewątpliwie zainspirują polskich szefów kuchni do poszukiwań nowej jakości w bogactwie naszych rodzimych smaków.
Akademia Gastronomiczna stwarza również ogromne możliwości promocji polskich produktów za granicą. Jest zatem także doskonałym forum, na którym będziemy mogli zaprezentować nasze dokonania i stworzyć warunki do pogłębienia arkanów rodzimej sztuki kulinarnej. Bowiem kulturę naszych sąsiadów poznajemy często przez ich kuchnie.
Chcemy uchronić od zapomnienia tę część narodowej tożsamości, jaką jest sztuka kulinarna. W Polsce jest szczególnie dużo pracy. Przez wieki polska książka kucharska urosła do imponujących rozmiarów, ale jaka jej część odchodzi w zapomnienie, trudno oszacować. Naszym zdaniem to ostatnia szansa, bo z każdym rokiem tracimy ogromną część narodowej tożsamości – przestrzega Maciej Dobrzyniecki.
Artykuł ukazał się w Trendy Food Nr 1(19)
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |