|
Stowarzyszenia i organizacje |
|
Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ
| |
Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ zostało powołane do życia 1 sierpnia 2017r. Stowarzyszenie działa na mocy własnego statutu oraz Ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawa o stowarzyszeniach ( tj. Dz.U. z 2017 r. poz. 210).
Celem działalności Stowarzyszenia jest:
- Propagowanie sztuki kulinarnej w tym grilla i bbq.
- Kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych.
- Uzupełnianie i pogłębianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków stowarzyszenia.
- Rozwijanie i kształtowanie wiedzy na temat grilla i bbq.
- Poznawanie tradycji kulinarnych innych narodów.
- Edukacja w szkołach gastronomicznych.
- Promowanie polskiej żywności w kraju i zagranicą.
Swoje cele Stowarzyszenie realizuje poprzez:
- Organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw i konkursów.
- Udział w pokazach, wystawach i konkursach regionalnych, krajowych i międzynarodowych.
- Rozwijanie i wspieranie wszelkich form samokształcenia.
- Pozyskiwanie informacji o światowych tendencjach sztuki kulinarnej oraz wiedzy w zakresie norm żywienia, a także najnowszych urządzeniach i maszynach przemysłu spożywczego i gastronomicznego.
- Organizowanie spotkań koleżeńskich.
- Współpracowanie z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia.
- Popularyzację wiedzy kulinarnej, podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy, cukierników, pracowników obsługujących grilla, bbq, grillo-wędzarni światowa nazwa - Fire Man inaczej Kucharz w Ogniu, Kucharz BBQ.
- Kształtowanie etyki społecznej i zawodowej członków stowarzyszenia.
- Współpraca z pokrewnymi stowarzyszeniami krajowymi i zagranicznymi.
Uczestnicy Stowarzyszenia Grilla i BBQ:
- Członkami Stowarzyszenia mogą być osoby fizyczne i prawne.
- Osoba prawna może być jedynie wspierającym członkiem Stowarzyszenia.
- O przyjęciu danej osoby w poczet Członków Zwyczajnych Stowarzyszenia decyduje Zarząd w formie uchwały, po otrzymaniu rekomendacji co najmniej dwóch członków Stowarzyszenia oraz pisemnej deklaracji kandydata.
Do pobrania:
Aplikacja członkowska
Skład pierwszego, założycielskiego Zarządu Stowarzyszenia Grilla i BBQ:
e-mail: pbqapl@gmail.com
Zarząd
Wstępny plan działania Stowarzyszenia w 2018 r.
-
Zorganizowanie 5 - 6 imprez związanych z promocją polskiej żywności, na których zostaną zorganizowane eliminacje oraz finał Mistrzostw Polski w Grillowaniu i Barbecue.
-
Uczestnictwo Reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata BBQ w Szwecji w terminie – 08 – 10 czerwca 2018 r.
-
Pokaz różnych technik obróbki termicznej oraz promocja polskiej żywności na kulinarnej imprezie Stefana Birka Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Wsparcie imprezy specjalną nagrodą dla drużyny, która będzie najlepiej stosowała technikę obróbki barbecue.
-
Uczestnictwo (w organizowanym w sierpniu) Zlocie Wędzarniczej Braci w Napoleonowie k. Bełchatowa – pokaz, prezentacja połączona z degustacją konkursowych dań serwowanych na Mistrzostwach Świata BBQ w Szwecji.
-
Prowadzenie warsztatów związanych z przygotowaniem produktów do obróbki termicznej. Pokaz metod obróbki termicznych bbq i wędzenia – dla osób zainteresowanych – wcześniej ustalany termin warsztatów.
-
Spotkanie integracyjne dla członków stowarzyszenia połączone z konkursami, pokazami, podsumowujące rok działalności – wrzesień, październik 2018r.
Wkrótce więcej szczegółowych informacji.
Zarząd
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem. |
|
|
|