Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Powołanie Stowarzy...
Kalendarz imprez S...
Wybrano nowy Zarzą...
ZSP w Somoninie &#...
Euro-Toques Polska...
Kalendarz imprez S...
Wielkanocne Spotka...
Walne zebranie Sto...
Zmiana władz w Bes...
Euro-Toques Polska...
Zagraniczne Prakty...
Stowarzyszenie Mał...
Relacja z praktyk ...
Kalendarz Imprez S...
Spotkanie opłatkow...
Wesołych Świąt Boż...
Spotkanie wigilijn...
Wigilia Beskidzkie...
Wigilia Stowarzysz...
Nowa strona Fundac...
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
RATIONAL
Robot - Coupe
Smoker
Firelight Glass
Hello Coffee
Komat
LMS Online Sp. z o.o.
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Praktyki w restauracji Castel Ringberg


 

W okresie od 25 czerwca 2011 do 25 lipca 2011 dzięki Stowarzyszeniu Euro-Toques Polska i dużej osobistej pomocy prezesa Jeana Bosa miałem przyjemność odbyć praktyki w restauracji Castel Ringberg w północnych Włoszech.

Restauracja położona jest w dolinie pomiędzy miasteczkiem Kaltern a jeziorem o tej samej nazwie, które jest jedną z atrakcji widokowych restauracyjnego tarasu. Tereny otaczające restaurację, jak większość obszarów w tej części Włoch, to niezliczona ilość pól winnych, co powoduje iż region ten jest dużym i znanym producentem wysokogatunkowych win.

Właścicielami restauracji jak i głównymi osobami odpowiadającymi za smak potraw i menu są Stefan Unterkirscher i jego żona Claudia Pitscheider. Obecnym szefem kuchni odpowiadającym na co dzień za funkcjonowanie kuchni jest Florian Schweikl pochodzący z Niemiec.

Największym zaskoczeniem w pierwszych dniach pobytu był fakt, iż większość osób pracujących w restauracji jak i okoliczni mieszkańcy rozmawiają w języku niemieckim (konkretnie dialektem austro - niemieckim), mimo znajomości również języka  włoskiego.

Kultura panująca w tym regionie Włoch jak i osoba Floriana miały wpływ na to, iż dania serwowane w Restauracji Castel Ringberg to głównie połączenie tradycji kuchni włoskiej jaką sobie wyobrażałem przed podróżą (własnoręcznie wyrabiane makarony, chleby, delikatne risotta, świeże owoce morza, aromat ziół z prywatnego ogrodu restauracji) z elementami kuchni regionalnej Południowego Tyrolu (kluski chlebowe, nioki, różnego rodzaju wędzone szynki „speck”, ciemne ciężkie sosy na kościach wołowych) i różnymi pomysłami z kuchni międzynarodowej.

W trakcie mojego pobytu prócz codziennej pracy na kuchni związanej z produkcją i wydawaniem dań z karty miałem możliwość przygotowywania cateringów, serwowania dań na przyjęciu weselnym poza restauracją, organizacji plenerowej imprezy grillowej, a także co było dla mnie dużym doświadczeniem gotowanie na żywo na rynku miasteczka Kaltern w tzw.

Dni Wina, kiedy to wydaliśmy sporo ponad 200 porcji risotta ze speckiem czy też klusek chlebowych, które są przysmakiem regionu.

Castel Ringberg to bardzo dobrze zorganizowana i wyposażona restauracja. Podstawą są świeże i wysokogatunkowe produkty na których się nie oszczędza.

Ryby przyjeżdżają praktycznie codziennie na lodzie i wyglądają jak by dopiero były złowione, a niektóre miały sporo ponad metr długości.
 
Mięsa w większości zamawiane są w zaprzyjaźnionej niedużej masarni, która ma swój własny sklep, dzięki czemu jakość mięsa jest naprawdę wysoka. Stefan ceniąc jakość potrafi również zamówić produkty prosto z Hiszpanii czy Niemczech.

Pierwszy raz miałem możliwość gotowania całych świeżych ośmiornic z których następnie robiłem carpaccio. Wyrabiałem własnoręcznie według oryginalnego włoskiego przepisu wszelkiego rodzaju makarony jak tagiatelle, papardelle, ravioli, tortellini.
 
Dowiedziałem się jak odpowiednio szykować bazę do risotta, wyrabiałem różnokolorowe nioki a także poznałem nowe techniki przetwarzania produktów ich obróbki termicznej czy też wykorzystania różnych urządzeń z którymi nie miałem do czynienia.

Przykładem może być Pacojet, dzięki któremu robiłem między innymi lody bazyliowe, z natki pietruszki, szpinakowe czy pomidorowe.

Do tego wykorzystanie mnóstwa świeżych ziół, przepysznych w smaku warzyw i owoców, a także wiedza i pomysły kucharzy powodowały, iż Castel Ringberg to restauracja znana i ceniona nie tylko przez klientów, ale również przez branżowe pisma i stowarzyszenia, od których otrzymywała przez lata różnego rodzaju wyróżnienia.

Dopełnieniem mojego pobytu byli bardzo mili i pomocni pracownicy restauracji jak i jej przyjaciele. Czas wolny spędzałem z kucharzami na zwiedzaniu okolicy i degustacji win.

W trakcie pobytu okazało się także że i ja mogłem być nauczycielem dla Stefana i reszty załogi. Prócz kilku informacji związanych z kuchnią Polską, którymi podzieliłem się z kucharzami z Castel Ringberg, także moja wiedza na temat sushi posłużyła małemu szkoleniu chętnych osób oraz zorganizowaniu dwóch wieczorów, na których serwowaliśmy sushi dla zaproszonych gości.
 
Chciałem serdecznie podziękować Stowarzyszeniu Euro-Toques oraz prezesowi Jeanowi Bosowi za możliwość odbycia tych praktyk. Pobyt we Włoszech w restauracji Castel Ringberg był wspaniałym przeżyciem, i niezapomnianą przygodą. Dzięki temu szkoleniu poszerzyłem swoją wiedzę kulinarną oraz zdobyłem nowe doświadczenie z zakresu prowadzenia kuchni czy organizacji różnego rodzaju eventów, co na pewno zaowocuje w mojej codziennej pracy.

Paweł Niewiadomski
Członek Euro – Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Robvita Smoker Matlix Metro-Catering-System Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex Barry Callebaut Tableart Tomasz Miszczak Komat Caffetea M&M Gastro Manitowoc Foodservice Uzdrowisko Wysowa S.A. Espiga M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego POSbistro Gastromedia Makro Cash & Carry
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000