W dniu 5 lipca 2011 r. odbyło się zebranie Zarządu, oraz Członków Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Miejscem spotkania była Ponderoza w Czarnkowie.
Na początku spotkania przedstawiono plany na najbliższe miesiące, a także omówiono sprawy związane z wyjazdami kucharzy na praktyki za granicę. Członkowie ETP mają możliwość odbywania praktyk w Belgii, we Włoszech, Norwegii, oraz Niemczech. Biorą również udział w szkoleniach w Austrii, w siedzibie firmy QimiQ. Przemawiał Jean Bos. Ważnym punktem spotkania były zagadnienia związane z konkursami kulinarnymi, w których zwycięzcy, nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku, pod patronatem ETP, odbędzie się pięć takich konkursów. Głos zabrali organizatorzy poszczególnych konkursów.
Wiesław Ambros omówił sprawy promocji produktów regionalnych, a także zrelacjonował konkurs kulinarny Aleja Dobrego Smaku w Częstochowie.
Bardzo ważnym elementem działań ETP, jest edukacja młodzieży szkolnej. Poruszono więc temat współpracy z młodzieżą nie tylko na płaszczyźnie szkoleń, ale także włączenie uczniów w aktywne życie wszelkich wydarzeń kulinarnych. Głos zabrał Jacek Kempa. Na zaproszenie, na zebranie przybył Witold Cyranowicz, Kanclerz Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. Poruszył temat potrzeby podjęcia współpracy ETP z członkami Regionalnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Polsce. Przedstawił również różnorakie aspekty wytwarzania trunków domowych.
Członkowie ETP oraz zaproszeni goście, mieli również okazję poznać niektóre techniki stosowane w kuchni molekularnej.
Przed zebraniem odbył się konkurs wędkarski, którego wyniki ogłoszono podczas wieczornego grillowania:
- I miejsce - Przemysław Błaszczyk
- II miejsce - Mariusz Gachiewicz
- III miejsce - ex aequo: Jean Bos, Marek Rybacki
Zwycięzcy otrzymali drobne upominki oraz wielkie brawa, a złowione rybki wszystkim bardzo smakowały.
Miło spędziliśmy czas. Począwszy od konkursu wędkarskiego, po zebranie, a skończywszy na wspólnym grillowaniu do późnych godzin wieczornych. Każdy znalazł tu coś dla siebie.
Zarząd ETP dziękuje wszystkim za przybycie, Członkom ETP i zaproszonym gościom, właścicielom Ponderozy za przemiłe przyjęcie, za wspaniały klimat, który panował przez cały czas pobytu oraz Wojtkowi Harapkiewiczowi – sekretarzowi ETP, za zorganizowanie zjazdu.
Marzenna Konkolewska
Public Relations
Euro-Toques Polska
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|