Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Zjazd Członków Pol...
Stowarzyszenie ...
Polskie Stowarzysz...
Powołanie Stowarzy...
Kalendarz imprez S...
Wybrano nowy Zarzą...
ZSP w Somoninie &#...
Euro-Toques Polska...
Kalendarz imprez S...
Wielkanocne Spotka...
Walne zebranie Sto...
Zmiana władz w Bes...
Euro-Toques Polska...
Zagraniczne Prakty...
Stowarzyszenie Mał...
Relacja z praktyk ...
Kalendarz Imprez S...
Spotkanie opłatkow...
Wesołych Świąt Boż...
Spotkanie wigilijn...
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
Smoker
Chef Mate
Grill Kamado
Gastromix
Naczynia Polska
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Elmak
Hello Coffee
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Fanex
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Spotkanie wigilijne Szefów i Przyjaciół Fundacji KSK


Cicha noc, święta noc, pokój niesie ludziom wszem… Święta Bożego Narodzenia to czas specjalny, zarezerwowany dla rodziny, najbliższych, przyjaciół. To czas dialogu i milczenia, bycia ze sobą i wspólnej celebracji świąt.
 
28 listopada w restauracji Sowa & Przyjaciele odbyło się spotkanie wigilijne Szefów i Przyjaciół Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Wśród zaproszonych dominowały osoby ze świata szeroko pojętej gastronomii. Poza szefami Fundacji KSK, nie zabrakło przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, reprezentantów różnych firm i środowisk oraz dyrektorów szkół i mediów.

Wieczór rozpoczął się od życzeń, które w imieniu Fundacji Klubu Szefów Kuchni złożył wszystkim przybyłym Jerzy Pasikowski. Prezes Fundacji, wspierany przez Sekretarza Jarka Walczyka i Honorowego Prezesa Fundacji Darka Strucińskiego, podziękował Sponsorom (Alva, Oerlemans, Prymat, Welmax, Winterhalter, Tedmar - wykonanie kitli) i wszystkim sympatykom braci kucharskiej za owocną współpracę.

Do życzeń i podziękowań dołączył również Robert Sowa, który tego wieczoru występował w podwójnej roli Vice Prezesa Fundacji i gospodarza tegorocznej Wigilii. Podsumowanie działań Fundacji i plany na rok 2013 przedstawiła firma Smarten, która od roku współpracuje z Fundacją KSK, dbając o sprawy organizacyjne i wizerunek FKSK.

Na ten wyjątkowy wieczór mistrz Robert Sowa skomponował wyjątkowe menu:

Bufet
 
Carpaccio z jagnięciny z rukolą, suszonymi pomidorami i świeżo tartymi płatkami parmezanu
Plastry sera oscypek podane z pieczonymi buraczkami i sosem vinaigrette
Plastry kaczki z sosem truskawkowym, świeżą bazylią i pieprzem
Mus z gęsi podany na prażonych jabłkach i pierniku miodowym
Śledź z marynowanymi grzybami, musztardą i świeżo siekanym koprem
Tatar wołowy z piklami aromatyzowany wódką polską na pumperniklu
Krewetki z owocami południowymi i świeżo siekaną kolendrą
Kompozycja serów europejskich z winogronami i orzechami
Mus z kaczki na gruszkach z konfiturą z czerwonej papryki
Roladki z wędzonego łososia norweskiego z musem serowo-ziołowym
Grillowany bakłażan z serem kozim, suszonymi pomidorami i rukolą
 

Sałatki
 
Sałatka z pieczonych buraczków z serem kozim, orzechami i oliwą smardzową
Sałatka śledziowa z gruszką, selerem naciowym i świeżo siekaną kolendrą
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i anchois z sosem vinaigrette z prażonymi pestkami dyni

 
Dania serwowane

Policzki wołowe na purée z selera i sera Bursztyn podane z warzywami i sosem vinaigrette z musztardą Dijon
Polędwica z dorsza atlantyckiego z pieczonymi migdałami i grillowanym kalmarem podana z purée z  topinamburu i trufli oraz sosem holenderskim
Młode pieczone prosię podane na aromatycznej kaszy pęczak z grzybami leśnymi i warzywami
Mleczna, pieczona jagnięcina nowozelandzka  podana na puree ziemniaczano truflowym z sosem bardelaise

 
Bufet deserowy
 

Śliwki duszone w winie i przyprawach korzennych z musem czekoladowym
Mus waniliowo-cynamonowy z chrupką i pastą orzechową
Torcik marchewkowy z orzechami i karmelem
Mus pomarańczowo-czekoladowy z orzechem włoskim
Jabłecznik z żurawiną i rodzynkami aromatyzowanymi rumem
Świeżo krojone owoce (truskawki, arbuz, melon, kiwi, pomarańcze, grejpfruty)
 

Atmosferę świąt przywołała nie tylko aranżacja wnętrza restauracji, również występ zespołu Robsong wprowadził Gości w prawdziwie bożonarodzeniowy nastrój.

Tego typu spotkania są wielką wartością, tym razem okazją były zbliżające się święta. W natłoku spraw, codziennych sytuacji i wysokiej aktywności zawodowej większości osób, trudno nam znaleźć chwilę na bezpośrednie kontakty interpersonalne. 28 listopada udało się spotkać prawie setce ludzi z branży.

Poza kurtuazjami i życzeniami, był to czas na rozmowę o najnowszych trendach w gastronomii, wymianę doświadczeń i planach na najbliższy rok.

Spotkanie wigilijne trwało do późnych godzin wieczornych, co jest najlepszym dowodem na to, że potrzebne są takie chwile. Oby w Nowym Roku było jak najwięcej takich momentów.

Fundacja Klubu Szefów Kuchni składa gorące podziękowania Robertowi Sowie i całemu zespołowi restauracji Sowa & Przyjaciele za serdeczne przyjęcie, gościnę, wspaniale przygotowane menu świąteczne i zorganizowanie całego przedsięwzięcia.

To uroczyste spotkanie nie byłoby możliwe gdyby nie pomoc Sponsorów, którym Fundacja Klubu Szefów Kuchni, jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuje: Sponsor główny – Nespresso, Sponsorzy: Brown Forman, Dermika, Janex, Martmar, Gastro Magic Service, Pepsi

aut. Smarten - PR dla Fundacji KSK

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Robvita Pizzola Rational Smoker Chef Mate Grill Kamado Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Gros HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System InEwi Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Barson Watersystem Reinex Barry Callebaut Caffetea Belfood Tableart Tomasz Miszczak
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000