Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Powołanie Stowarzy...
Wybrano nowy Zarzą...
ZSP w Somoninie &#...
Euro-Toques Polska...
Kalendarz imprez S...
Wielkanocne Spotka...
Walne zebranie Sto...
Zmiana władz w Bes...
Euro-Toques Polska...
Zagraniczne Prakty...
Stowarzyszenie Mał...
Relacja z praktyk ...
Kalendarz Imprez S...
Spotkanie opłatkow...
Wesołych Świąt Boż...
Spotkanie wigilijn...
Wigilia Beskidzkie...
Wigilia Stowarzysz...
Nowa strona Fundac...
Pokaz Kulinarny Ku...
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
M&M Gastro
Caffetea
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Spotkanie wigilijne Szefów i Przyjaciół Fundacji KSK


Cicha noc, święta noc, pokój niesie ludziom wszem… Święta Bożego Narodzenia to czas specjalny, zarezerwowany dla rodziny, najbliższych, przyjaciół. To czas dialogu i milczenia, bycia ze sobą i wspólnej celebracji świąt.
 
28 listopada w restauracji Sowa & Przyjaciele odbyło się spotkanie wigilijne Szefów i Przyjaciół Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Wśród zaproszonych dominowały osoby ze świata szeroko pojętej gastronomii. Poza szefami Fundacji KSK, nie zabrakło przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, reprezentantów różnych firm i środowisk oraz dyrektorów szkół i mediów.

Wieczór rozpoczął się od życzeń, które w imieniu Fundacji Klubu Szefów Kuchni złożył wszystkim przybyłym Jerzy Pasikowski. Prezes Fundacji, wspierany przez Sekretarza Jarka Walczyka i Honorowego Prezesa Fundacji Darka Strucińskiego, podziękował Sponsorom (Alva, Oerlemans, Prymat, Welmax, Winterhalter, Tedmar - wykonanie kitli) i wszystkim sympatykom braci kucharskiej za owocną współpracę.

Do życzeń i podziękowań dołączył również Robert Sowa, który tego wieczoru występował w podwójnej roli Vice Prezesa Fundacji i gospodarza tegorocznej Wigilii. Podsumowanie działań Fundacji i plany na rok 2013 przedstawiła firma Smarten, która od roku współpracuje z Fundacją KSK, dbając o sprawy organizacyjne i wizerunek FKSK.

Na ten wyjątkowy wieczór mistrz Robert Sowa skomponował wyjątkowe menu:

Bufet
 
Carpaccio z jagnięciny z rukolą, suszonymi pomidorami i świeżo tartymi płatkami parmezanu
Plastry sera oscypek podane z pieczonymi buraczkami i sosem vinaigrette
Plastry kaczki z sosem truskawkowym, świeżą bazylią i pieprzem
Mus z gęsi podany na prażonych jabłkach i pierniku miodowym
Śledź z marynowanymi grzybami, musztardą i świeżo siekanym koprem
Tatar wołowy z piklami aromatyzowany wódką polską na pumperniklu
Krewetki z owocami południowymi i świeżo siekaną kolendrą
Kompozycja serów europejskich z winogronami i orzechami
Mus z kaczki na gruszkach z konfiturą z czerwonej papryki
Roladki z wędzonego łososia norweskiego z musem serowo-ziołowym
Grillowany bakłażan z serem kozim, suszonymi pomidorami i rukolą
 

Sałatki
 
Sałatka z pieczonych buraczków z serem kozim, orzechami i oliwą smardzową
Sałatka śledziowa z gruszką, selerem naciowym i świeżo siekaną kolendrą
Sałatka z pomidorów, czerwonej cebuli i anchois z sosem vinaigrette z prażonymi pestkami dyni

 
Dania serwowane

Policzki wołowe na purée z selera i sera Bursztyn podane z warzywami i sosem vinaigrette z musztardą Dijon
Polędwica z dorsza atlantyckiego z pieczonymi migdałami i grillowanym kalmarem podana z purée z  topinamburu i trufli oraz sosem holenderskim
Młode pieczone prosię podane na aromatycznej kaszy pęczak z grzybami leśnymi i warzywami
Mleczna, pieczona jagnięcina nowozelandzka  podana na puree ziemniaczano truflowym z sosem bardelaise

 
Bufet deserowy
 

Śliwki duszone w winie i przyprawach korzennych z musem czekoladowym
Mus waniliowo-cynamonowy z chrupką i pastą orzechową
Torcik marchewkowy z orzechami i karmelem
Mus pomarańczowo-czekoladowy z orzechem włoskim
Jabłecznik z żurawiną i rodzynkami aromatyzowanymi rumem
Świeżo krojone owoce (truskawki, arbuz, melon, kiwi, pomarańcze, grejpfruty)
 

Atmosferę świąt przywołała nie tylko aranżacja wnętrza restauracji, również występ zespołu Robsong wprowadził Gości w prawdziwie bożonarodzeniowy nastrój.

Tego typu spotkania są wielką wartością, tym razem okazją były zbliżające się święta. W natłoku spraw, codziennych sytuacji i wysokiej aktywności zawodowej większości osób, trudno nam znaleźć chwilę na bezpośrednie kontakty interpersonalne. 28 listopada udało się spotkać prawie setce ludzi z branży.

Poza kurtuazjami i życzeniami, był to czas na rozmowę o najnowszych trendach w gastronomii, wymianę doświadczeń i planach na najbliższy rok.

Spotkanie wigilijne trwało do późnych godzin wieczornych, co jest najlepszym dowodem na to, że potrzebne są takie chwile. Oby w Nowym Roku było jak najwięcej takich momentów.

Fundacja Klubu Szefów Kuchni składa gorące podziękowania Robertowi Sowie i całemu zespołowi restauracji Sowa & Przyjaciele za serdeczne przyjęcie, gościnę, wspaniale przygotowane menu świąteczne i zorganizowanie całego przedsięwzięcia.

To uroczyste spotkanie nie byłoby możliwe gdyby nie pomoc Sponsorów, którym Fundacja Klubu Szefów Kuchni, jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuje: Sponsor główny – Nespresso, Sponsorzy: Brown Forman, Dermika, Janex, Martmar, Gastro Magic Service, Pepsi

aut. Smarten - PR dla Fundacji KSK

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000