W dniu 13 stycznia 2013 r., jak co roku Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników wspólnie z Automobilklubem Galicyjskim grało w Dobczycach z WOŚP. Tym razem zbierano pieniądze nie tylko dla dzieci, ale również dla ludzi starszych, dlatego gotowaliśmy pod hasłem Smak i Tradycja. Wszystkie potrawy były robione z produktów tradycyjnych i według tradycyjnej receptury.
SMKiC w składzie: Leszek Kawa, Tomasz Deczyński, Darek Burda, Łukasz Grabowski, Marcin Socha, Szymon Sepiał, Wojciech Baran, Adam Zaleśny, Michał Henzel, ugotowało i wydało:
- 60 kg wspaniałego bigosu z kapusty Charsznickiej i wspaniałych wędlin z fimy Gawor z Podstolic
- 80 litrów wojskowej klasycznej grochówki z dodatkami z firmy Dagmesko jarzyny i Laskopol wędliny z Limanowej
- 25 kg kiełbasy z Laskopolu podawanej na gorąco z fantastycznymi musztardami i keczupem z firmy Ankorp z Krakowa
- pyszny chleb z piekarni GS Samopomoc Chłopska z Dobczyc
Firma Kerima Mariusza Mirka zapewniła nam całą oprawę audiowizualną.
Wszystko to było robione na prawdziwej wojskowej kuchni polowej, z której to roznosił się niesamowity zapach naszych potraw. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również inne atrakcje kulinarne, które były pałaszowane z ogromnym apetytem, czemu wyraz dał Michał Wiśniewski, lider „Ich Troje”, który był częstym gościem w naszym namiocie.
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników przez cały czas trwania imprezy uzbierało do puszki ponad 2500 złotych, a nie jest to jeszcze suma końcowa.
Gorące podziękowania należą się naszym sponsorom, którzy wsparli nasze działania w tak szczytnym celu, tj.: Wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic producent fantastycznych wyrobów wędliniarskich, Przedsiębiorstwo Produkcyjno Handlowe sp. z o.o. ANKORP producent tradycyjnie robionych musztard i keczupów, ZM LASKOPOL z Limanowej producent wędlin, Charsznicka Kapusta kwaszona-Andrzeja Pietrzyk kiszone kapusty i ogórki o niesamowitym smaku, Piekarni GS Samopomoc Chłopska z Dobczyc za pyszne pieczywo, KERIMA Mariusz Mirek nagłośnienie i oprawa audiowizualna na WOŚP, Sensfood.pl-Catering Tomasza Berwińskiego, gdzie to wszystko mogliśmy tak smacznie przygotować.
Materiały:
Marcin Polus
Prezes SMKiC
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.