Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
08.05.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Walne zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska - relacja


W dniu 27 marca 2013 r. odbyło się Walne i jednocześnie pierwsze w tym roku zebranie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Spotkanie miało miejsce w hotelu Sulbin w Garwolinie k/Warszawy. Gospodarzami byli Renata i Marek Rybaccy, a przewodniczył Szymon Szlendak.

Wszyscy byliśmy pod wrażeniem w jaki sposób Szymon poprowadził to spotkanie, bowiem  na sali panował nienaganny porządek, ład, a przy tym przemiła atmosfera.

Walne zebranie jest najważniejszym zebraniem w roku, polegającym na podsumowaniu działalności i sprawozdawczości za rok ubiegły. Omówiono ważne sprawy Stowarzyszenia, podjęto stosowne uchwały.

W roku 2012 pod patronatem ETP odbyło się wiele konkursów kulinarnych:

  • Alchemia i Amory w kuchni
  • IV Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno- Hotelarskie w Bytomiu
  • Trendy Chef- Bydgoszcz
  • Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim
  • Międzynarodowy Festiwal Kuchni  Zbójnickiej
  • Dorszowe Żniwa
  • Pokaz Kulinarny Kuchni Regionu Częstochowskiego
  • VII Festiwal Smaku w Grucznie
  • VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
  • Biesiada Kaszubska
  • Kuchnia Polska w nowej odsłonie
  • Konkurs Smaki Lubelszczyzny 2012 -dla uczniów
  • Konkurs Kulinarny na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej "Nauka gotowania" z 1915 roku

Konkursy kulinarne nominowane do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2012, z ramienia ETP:

  • Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
  • Trendy Chef
  • Festiwal Smaku w Grucznie
  • Dorszowe Żniwa
  • Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim
  • Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Od tego roku głównym organizatorem „Turnieju Kucharzy” podczas Festiwalu Smaku w Grucznie będzie Stowarzyszenie Euro-Toques Polska. Akademia Molekularna Jeana Bos przekazała na ręce naszego Stowarzyszenia główną pieczę nad konkursem, a koordynatorem będzie Wojciech Harapkiewicz.

Nasi członkowie najlepszymi kucharzami w Polsce, wygrywają najważniejsze konkursy kulinarne:

  • Kulinarny Puchar Polski 2012 – Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski
  • Kucharz - Odkrycie Roku 2012 – Szymon Szlendak

Uczestniczyliśmy w imprezach charytatywnych:

  • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
  • Dzień Dziecka "Bądźmy Razem"
  • Live Cooking
  • Wigilia dla potrzebujących na bydgoskim Starym Rynku

W  ciągu roku zorganizowaliśmy cztery zebrania naszego Stowarzyszenia, ponadto nasi członkowie uczestniczyli w zebraniu Euro-Toques International w Dublinie (Irlandia) i w Lyonie (Francja).

W minionym roku Euro-Toques Polska przewodniczyło Kulinarnemu Pucharowi Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Nasi członkowie mają możliwość wyjazdów na praktyki zagraniczne do Belgii, Włoch, Niemiec, Norwegia,  od tego roku również do Szwajcarii, a w planach mamy uruchomienie jeszcze kilku nowych kierunków!

Współpracujemy z:
Kulinarny Puchar Polski, Beskidzki Klub Kulinarny, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Fundacja Kuźnia Kucharzy Śląskich, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Akademia Kulinarna Sadkiewicz, Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy, Wielka Konfranteria Zacnego Jadła Napitku i Rękodzieła, Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Caritas Diecezji Bydgoskiej.

Nasi partnerzy, firmy wspierające:
ChemaN, Commercio Polska, QimiQ, Aromica, Algast, Norenco, Willa Win, Amber, Saga, Prowana, Swedeponic, Unifreeze, Wiesław i Piotr Szymczak, Grzegorz Ligocki, Caritas, Elpol, Janex, RM Gastro, Gastro, Stalgast, Piekarnia Szwajcarska, Bonduelle, Oerlemans, Iglotex, Farutex, Meridon, Klar, GastroArt, Ladros, Piekarnia Żabczyńscy, Kinga Pienińska, Jabil, Fusion Gusto.

Nasi Patroni Medialni:
Gastrona.pl
Papaja.pl
Poradnik Restauratora

Jednym z ważniejszych punktów zebrania były wybory uzupełniające Zarządu. Oto nowy skład Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska:

  • Prezes: Jean Bos
  • Wice Prezes: Jacek Kempa
  • Wice Prezes: Marek Rybacki
  • Sekretarz: Wojciech Harapkiewicz
  • Skarbnik: Marcin Soból
  • Członek Zarządu: Józef Sadkiewicz
  • Członek Zarządu: Tomasz Nowak

Nowym członkom Zarządu serdecznie gratulujemy, tym bardziej iż zostali oni wybrani zdecydowaną większością głosów. Oczywiście nowy skład musi się jeszcze uprawomocnić.


Nasze Stowarzyszenie ma również nowych Członków Honorowych, są nimi: dr Grzegorz Russak i Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Cieszymy się że takie osobistości dołączyły do naszego grona.

Po zebraniu swoje zwycięskie dania w Kulinarnym Pucharze Polski omówili Marek Rybacki i Zbigniew Łęgowski. Zwycięskie danie  plebiscytu Kucharz - Odkrycie Roku 2012 zaprezentował Szymon Szlendak. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem, Szymon przeprowadził go bardzo ciekawie. Zwycięzcom jeszcze raz serdecznie gratulujemy.

Odbyły sie również prezentacje i prelekcje firm, takich jak: Commercio Polska, CoCoTech Polska, Polska Gastronomia, Cukiernia Olsza. Arkadiusz Tabaka zaprezentował ślimaki ekologiczne w ziołach, które mieliśmy możliwość degustować. Dr Grzegorz Russak opowiadał o kuchni staropolskiej i myśliwskiej.

Sponsorzy zjazdu:
Ladros, Interblok, Farutex, Iglotex, Polska Gastronomia, Lobo, Cukiernia"Olsza", Commercio Polska, Willa Win, QimiQ, Hotel "Sulbin", Piekarnia-Cukiernia Żabczyńscy. Wszystkim pięknie dziękujemy.

Dziekjemy wszystkim za przybycie, właścicielom hotelu Sulbin dziękujemy za gościnę. To już drugi nasz zjazd w tym miejscu i mamy nadzieję, że nie ostatni, ponieważ lubimy tu wracać. Piękny hotel, przemiła atmosfera, personel bardzo przyjazny dla gości. Dziękujemy kucharzom, którzy przyrządzili smaczne posiłki, Reni i Markowi Rybackim dziękujemy za wspaniale przygotowany zjazd - jak zawsze!

Marzenna Konkolewska
Public Relations
Euro-Toques Polska
www.eurotoques.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000