| |
W dniu 20 czerwca 2012 r. w Garwolinie, w hotelu Sulbin, odbyło się zebranie członków Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska. Z uwagi na poziom spotkania oraz poziom jego organizacji, ten zjazd okrzyknięto wzorcowym.
Organizatorami byli Renata Rybacka i Marek Rybacki – szef kuchni hotelu Sulbin, wiceprezes Euro-Toques Polska. W hotelu Sulbin gościliśmy dzięki uprzejmości właścicieli Hotelu, państwu Dorocie i Marcinowi Warowny.
Na spotkaniu omówiono ważne sprawy dotyczące Stowarzyszenia. Podjęto ważne decyzje, przedstawiono plany działania na dalsze miesiące tego roku. Omówiono, miedzy innymi, sprawy organizacyjne konkursów kulinarnych.
Przed nami wiele konkursów pod patronatem Euro-Toques Polska, nominowanych do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, które odbęda się podczas Międzynarodowych Targów Poznanskich. Poprzeczka jest wysoka: jeśli dany konkurs kulunarny po raz drugi nie dostanie się do finału Kulinarnego Pucharu Polski, nie może być nominowany na rok następny. Ponadto, obserwatorzy konkursów, z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski, mogą anulować nominację do pólfinału jeśli nie będą przestrzegane wymogi Rady Programowej KPP. Wymogi te są znane wszystkim organizatorom konkursów. Oczywiście konkursy kulinarne, jeśli chodzi o organizację, pochłaniają dużo czasu organizatorom, Zarządowi i Członkom Euro-Toques Polska, jednak nie zaniedbują oni pozostałych działań Stowarzyszenia. We wrześniu br. sześciu kucharzy wyjedzie do Bayreuth(Niemcy – Północna Bawaria), promować kuchnię polską, na bazie naturalnych, polskich produktów – pobyt sponsorowany. Aktualne są wyjazdy na praktyki do Włoch, Belgii, Niemiec i Norwegii. Od pażdziernika tego roku będą również możliwe wyjazdy do Kopenhagi i Odense(Dania). Niektóre z proponowanych w/w restauracji na praktyki, posiadają gwiazdki Michelin. Zachęcamy wszystkich Członków Euro-Toques Polska do udziału w praktykach.
Podczas spotkania odbyły się również prezentacje zaprzyjaźninych firm jak: OimiQ, Aromica, Kinga Pienińska, Roses. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty barmańskie przeprowadzone przez Jerzego Czaplę.
Na restauracjach, coraz częściej pojawiają się tablice z logo Euro-Toques. Będą mogły widnieć wszędzie tam, gdzie pracują kucharze zrzeszeni w Euro-Toques Polska, wszędzie tam, gdzie będzie serwowana zdrowa kuchnia, oparta na świeżych i naturalnych produktach. Taka tablica, ten chlubny znak, zdecydowanie podnosi prestiż restauracji, bo to rekomendacja od Euro-Toques International, Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy z siedzibą w Brukseli. Młodzi kucharze oraz uczniowie szkół gastronomicznych mają możliwość przebycia praktyk w restauracjach, gdzie szefują Członkowie Euro-Toques Polska. Pierwszym takim przykładem jest Zamek Gniew, gdzie praktyki bedą odbywać się pod czujnym okiem Mariusza Gachwicza.
Niebawem odbędzie się kolejne zebranie Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques International w San Sebastian (Hiszpania). Zjadą się prezesi, reprezentanci Krajów Unii Europejskiej zrzeszonych w Euro-Toques. Polskę, tym razem, będzie reprezentował Juan Salvador Hernandez Towar, właściciel restauracji Milano Internationale w Częstochowie. Juanowi życzymy owocnych obrad :).
Możliwości rozwoju kucharzy w Euro-Toques Polska są jak widać ogromne. Zachęcamy wszystkich Członków do udziału w konkursach kulinarnych, które przecież tak dobrze kształtują warsztat kulinarny – nie ma to jak zdrowa rywalizacja. Zachęcamy również do korzystania z możliwości kształcenia się przede wszystkim w naszym kraju, ale także poza granicami, w całej Europie, bo są takie możliwości, które z pewnością zaprocentują w przyszłości.
Zjazd przebiegał w bardzo miłej i przyjaznej atmosferze. Niektórzy przybyli dzień wcześniej, niektórzy zostali do dnia następnego. Jedno jest pewne – nikt nie miał czasu na nudę, aż żal było wyjeżdżać... A kto nie był, niech żaluje! Składamy wielkie podziękowania wlaścicielom hotelu za to, że mogliśmy w tak urokliwym mniejscu, w tak przemiłej atmosferze spędzić czas. Dziękujemy całej załodze hotelu za ich uprzjmość i cierpliwość. Dziękujemy kucharzom za przepyszne jedzenie, tu dzielnie sprawował się Karol Oliwa – zastępca szefa kuchni. Dziękujemy pięknie Renacie i Markowi Rybackim za wspaniale przygotowany zjazd i jak to ujął jeden z uczestników spotania: Marek, przed Tobą to tylko się kłaniać.
Jak zawsze, takie spotkanie nie mogłoby odbyć się bez wsparcaia naszych partnerów i firm wspierających. Byli nimi: Kinga Pienińska, Ladros, Commercio Polska, Aromica, QimiQ, WillaWin, Piekarnia Żabczyńscy, Hotel Sulbin, GastroArt Studio Kulinarne, Lobo, Interblok, Roses
Dziękujemy wszystkim i za wszystko! Do następnego spotkania, już we wrześniu!
Fotos:
Renata Rybacka,
Paweł Malewski,
Jacek Trytko,
Marcin Soból
Relacja:
Marzenna Konkolewska
Public Relations Euro-Toques Polska Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|