Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
18.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Relacja z praktyk w restauracji Castel Ringberg we Włoszech


Dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, miałem możliwość odbycia praktyk zagranicznych w restauracji Castel Ringberg we Włoszech.

Po dość długiej podróży i z lekkimi obawami przed nieznajomością języka włoskiego i niemieckiego, dotarłem wreszcie na miejsce.

Restauracja zaadaptowana w XVI wiecznej budowli, położona jest w malowniczym miasteczku Kaltern, które dookoła otaczają piękne góry i niekończące się uprawy winorośli. Sam budynek położony jest na wzniesieniu, co jeszcze bardziej dodaje temu miejscu uroku.


Jako, że były to bardzo wczesne godziny poranne, a ja sam byłem zmęczony, po kilku chwilach podziwiania widoków zadzwoniłem do drzwi restauracji. Otworzył mi mieszkający tam szef kuchni imieniem Florian. Po chwili rozmowy okazało się, że nie będę miał problemu z porozumiewaniem się, ponieważ wszyscy pracujący tam ludzie potrafią posługiwać się językiem angielskim.

Florian pomógł mi dostać się do mojego pokoju, który ulokowany był na ostatnim piętrze. Po rozpakowaniu bagaży w pokoju pojawił się Stefan – szef kuchni i właściciel obiektu. Rozmawialiśmy przez chwilę, po czym musiałem poświęcić trochę czasu na odpoczynek.
 

Następnego dnia od godziny 10 zacząłem swój pierwszy dzień pracy. Okazało się, że pracują tam ludzie zafascynowani są gotowaniem oraz swoją pracą. Była to niewątpliwa przyjemność pracować z nimi i widzieć prawdziwe zaangażowanie, jakie wkładają w swoją pracę.
 
Sama kuchnia była urządzona bardzo profesjonalnie. Była naszpikowana dobrym sprzętem, który ułatwiał pracę, ale także dawał możliwość tworzenia znakomitych i zróżnicowanych dań. Podczas mojego pobytu nauczyłem się bardzo wielu rzeczy, między innymi poznałem receptury na przygotowanie pysznej polenty, zupy-kremu z kasztanów, kasztanowego ciasta, sosu homarowego, ale także różnego rodzaju risotta, gnocchi, ravioli, oraz masę innych rzeczy.

Miałem okazję uczestniczyć w wielu dużych cateringach, co jeszcze bardziej wpłynęło na moją edukację. Same dania, które wychodziły z kuchni były bardzo starannie dopracowywane i złożone z wielu elementów. Zdjęcia niektórych potraw załączam.
 

23 grudnia, czyli dzień przed Wigilią zorganizowany został Jarmark Wigilijny na rynku w Kaltern. W wielkim kociołku przygotowywaliśmy polente, do której podawana była potrawka z jagnięciny. Można też było spróbować polenty w wersji słodkiej. Oprócz dań ciepłych serwowane były rozgrzewający sok jabłkowy, grzane wino i herbata, do której na życzenie można było dodać ciut alkoholu. Wkładką do takiej herbaty była między innymi polska żubrówka. :)

Stoisko było przez cały dzień oblężone przez ludzi, którym najwyraźniej bardzo smakowały przyrządzone specjały.

W dni wolne, czyli głównie we wtorki, mogłem zwiedzać miasto oraz pobliskie restauracje. I tutaj, z racji tego, że jestem wielbicielem wszelkiego rodzaju past, miałem możliwość spróbowania różnych makaronów. Między innymi z kasztanami, z dynią, czy ze speckiem, jak również regionalny specjał - canaderli.
 

Wyjazd był zdecydowanie udany. Spotkałem bardzo miłych kucharzy, dla których nie było problemem wytłumaczenie receptur, czy przygotowanie czegoś specjalnie do spróbowania.

Podziękowania należą się również gospodarzom, którzy służyli swoimi radami oraz dla wielu innych ludzi, których poznałem i dzięki którym miałem okazję posmakować kawałka Włoch.

Michał Ugorowski
Członek Euro-Toques Polska

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000