 Klub Szefów Kuchni powstał 8 czerwca 2002 roku. Za najważniejsze cele swojej działalności uznał: kontynuację polskiej tradycji kulinarnej
integrację całego środowiska szefów kuchni oraz osób współpracujących z nim
poprawę obecnego wizerunku polskiej gastronomii
Klub Szefów Kuchni jest elitarną grupą nadającą ton życiu kulinarnemu w Polsce. Zaprasza wszystkich, którzy chcą się aktywnie włączyć w kreowanie dobrych kulinarnych wzorców i rozwój naszej rodzimej gastronomii. Klub nie tworzy sztywnych struktur organizacyjnych, nie pobiera składek członkowskich a o przynależności decydują tu chęci współpracy i wspólne działanie.
Członkowie Klubu Szefów Kuchni chętnie włączają się w organizowanie rozmaitych imprez gastronomicznych i wspierają wszelkie pozytywne działania w branży. Klub działa na terenie całego kraju – jest wszędzie tam, gdzie tętni kulinarne życie.
Regulamin Postanowienia ogólneZasady działania Klubu określa Regulamin ustalony przez piętnastoosobową Kapitułę Klubu Szefów Kuchni
Klub jest kontynuatorem polskiej tradycji kulinarnej
Klub posługuje się nazwą: Klub Szefów Kuchni
Klub skupia czołowe postacie polskiego środowiska szefów kuchni oraz osoby współpracujące i działające na rzecz polskiej gastronomii jednocześnie jest dla nich miejscem rozwijania zainteresowań oraz wymiany doświadczeń i poglądów zawodowych
Klub oferuje swoim członkom prestiż, elitarny program oraz warunki do powiększania swoich umiejętności i zainteresowań zawodowych jak również stwarza sprzyjające warunki do odbywania wszelkiego rodzaju spotkań zawodowych, pokazów, warsztatów kulinarnych, szkoleń i konkursów. Kapituła Klubu Szefów KuchniZ upoważnienia członków Klubu Szefów Kuchni nadzór nad działalnością Klubu sprawuje Kapituła Klubu Szefów Kuchni powołana na spotkaniu założycielskim w dniu 13 września 2004 roku. W jej skład wchodzi 15 członków Klubu.
Kapituła wybierana jest na okres pełnych 2 lat kalendarzowych
Po upływie kadencji Kapituła na jednym z regularnych spotkań z udziałem minimum 20 członków Klubu dokonane zostaje podsumowanie pracy Kapituły i przedstawienie kolejnych kandydatur na członków Kapituły.
W przypadku uzyskania pełnego absolutorium dopuszcza się powołanie Kapituły z poprzedniej kadencji.
Kapituła powołuje ze swojego grona 1 osobę do kontaktów z mediami.
Do kompetencji Kapituły Klubu Szefów Kuchni należy: Zatwierdzanie regulaminu Klubu
Zatwierdzanie harmonogramu działań
Nadzór nad przestrzeganiem programu i celów Klubu jakimi są: kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych poprzez organizację i współpracę ze wszystkimi organizatorami konkursów, pokazów oraz szkoleń jak również pomoc w publikacji i promocji polskiej sztuki kulinarnej oraz osób ją kreujących w Polsce i poza jej granicami
uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych wszystkich członków Klubu Szefów Kuchni zarówno w poznawaniu naszych tradycji kulinarnych jak również innych narodów
reprezentowanie interesów zawodowych wszystkich członków Klubu zarówno w środowisku gastronomicznym jak i poza nim
organizowanie oraz pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw
pomoc we wszystkich formach samokształcenia
organizowanie spotkań integracyjnych
dążenie do zapewnienia właściwych warunków zawodowych kucharzom i cukiernikom zarówno na terenie zakładów pracy jak i podczas konkursów
współpracować ze wszystkimi organizacjami i instytucjami zainteresowanymi działalnością Klubu Szefów Kuchni
wspierać działania i współpracować na zasadach partnerskich ze wszystkimi Stowarzyszeniami skupiającymi w swych szeregach szefów kuchni i cukierni oraz kucharzy i cukierników z całej Polski
wspierać przywrócenie pierwotnych celów i pozytywnych działań wszystkich grup zawodowych związanych z polską gastronomią
Sprawuje nadzór nad bezwzględnym przestrzeganiem obowiązków członków Klubu Szefów Kuchni jakimi są: dbanie o reputację i elitarny charakter Klubu
przestrzeganie regulaminu Klubu
przestrzeganie wszystkich postanowień ustanowionych podczas spotkań Kapituły
aktywność w pracach Klubu
Sprawuje nadzór nad zobowiązaniami i rozliczeniami finansowymi organizatorów, każdorazowo po imprezie, konkursie, szkoleniu czy pokazie bezpośrednio z firmami zaangażowanymi w dane przedsięwzięcie
Członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni- Robert Sowa
- Jerzy Pasikowski
- Wiesław Ambros
- Wiesław Bober
- Mirosław Drewniak
- Waldemar Hołówka
- Dariusz Struciński
- Marcin Budynek
- Marek Widomski
- Arleta Żynel
- Jarosław Walczyk
- Krzysztof Dubrow
- Theofilos Vafidis
- Artur Woszczyński
- Andrzej Polan
- Piotr Kornet
- Zbigniew Kurleto
- Jean Bos
- Karol Okrasa
- Grzegorz Labuda
Przywileje i obowiązki członkówOgólne przywileje członków Klubu: Udział w programowanych imprezach Klubu
Pierwszeństwo w dostępie do wszelkiego rodzaju informacji, szkoleń oraz w konkursach, pokazach i spotkaniach organizowanych przez Klub zarówno dla siebie jak i dla swoich współpracowników
Powszechny dostęp do wszelkiego rodzaju nowych technologii kulinarnych oraz sposobów organizacji gastronomii i rozliczeń zaczerpniętych z doświadczeń innych krajów Europy i Świata
Korzystanie z doświadczeń renomowanych i uznanych w Polsce szefów kuchni i cukierni oraz innych czołowych postaci gastronomii
Ogólne obowiązki członków Klubu: Dbanie o reputację i elitarny charakter Klubu
Przestrzeganie zasad postępowania i regulaminu Klubu
Przestrzeganie postanowień Kapituły Klubu Szefów Kuchni
Zasady postępowaniaWszyscy członkowie Klubu odpowiadają za bezwzględne przestrzeganie regulaminu Klubu
Dbanie o dobre imię Klubu jest wartością nadrzędną dla całego grona członków
Wszyscy członkowie powinni wykazywać inicjatywę i aktywność oraz pomysłowość w kreowaniu nowego wizerunku szefa kuchni
Każdy członek Klubu musi poprzez swoje zachowanie i wysokie umiejętności zawodowe wyróżniać się w swoim środowisku
Aktywnie uczestniczyć w spotkaniach, szkoleniach, pokazach i konkursach organizowanych przez Klub
Przekazywać zdobytą wiedzę z zakresu nowych technologii oraz nowych systemów organizacyjnych i rozliczeniowych swoim kolegom
Klub jest miejscem elitarnych spotkań grupy wybitnych pracowników gastronomii oraz osób współpracujących z tym środowiskiem, nawiązujących kontakty z innymi Stowarzyszeniami i Organizacjami oraz firmami pracującymi dla gastronomii w celu podniesienia kwalifikacji oraz ich promocji Postanowienia końcoweRegulamin Klubu Szefów Kuchni wchodzi w życie z dniem 13 września 2004 roku
Interpretacji oraz ewentualnych zmian niniejszego regulaminu dokonuje Kapituła Klubu Szefów Kuchni na wniosek członków Klubu
Wszelkie informacje w sprawach członkowskich i programowych można otrzymać jedynie od członków Kapituły Klubu Szefów Kuchni
|