Powstała nowa organizacja zrzeszająca nie tylko szefów kuchni, ale także restauratorów, znawców sztuki kulinarnej, oraz osoby niezwiązane zawodowo z gastronomią, ale znane ze swego upodobania do kulinariów. Jest organizacją ogólnopolską, postulującą odnowę kuchni polskiej, staropolskiej i myśliwskiej, chce kształtować wizerunek kuchni regionalnych.
Na spotkaniu założycielskim, które odbyło się na początku grudnia 2007 roku omówiono statut nowej organizacji, jej cele, wybrano także władze. Komitet założycielski zobowiązał się do zarejestrowania stowarzyszenia w sądzie.
Do głównych celów Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej należy:
1. Kultywowanie narodowej kuchni polskiej, staropolskiej, regionalnej i myśliwskiej.
2. Poznawanie tradycji i historii kuchni polskiej.
3. Kształcenie kucharzy z wiedzy o kuchni polskiej oraz uzupełnianie wiedzy i umiejętności racjonalnego żywienia.
4. Współpraca z krajowymi organizacjami promującymi polskie produkty i zdrową żywność.
5. Poznawanie historii i tradycji kulinarnych innych krajów.
6. Uzyskanie członkowstwa w Światowym Stowarzyszeniu Związków Kucharzy „WACS”.
7. Reprezentowanie interesów zawodowych zrzeszonych członków Stowarzyszenia.
8. Stworzenie bazy szkoleniowej dla członków Stowarzyszenia i uczniów szkół hotelarsko – gastronomicznych.
Jak czytamy w statusie: Stowarzyszenia realizuje swe cele m.in. poprzez:
1. Organizację konkursów kulinarnych, pokazów kulinarnych, zarówno w Polsce jak i za granicą.
2. Ścisłą współpracę z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia.
3. Podnoszenie wiedzy i kwalifikacji członków Stowarzyszenia.
4. Ochronę interesów zawodowych.
5. Organizowanie spotkań mających na celu przekazywanie wiedzy i umiejętności.
6. Popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników, kształtowanie etyki społecznej i zawodowej członków,
7. Popularyzację działalności poprzez środki masowego przekazu.
Władzami naczelnymi Stowarzyszenia są:
a) Walne Zebranie Członków,
b) Zarząd Główny,
c) Główna Komisja Rewizyjna,
d) Główny Sąd Koleżeński,
e) Inne komisje powołane przez Walne Zebranie Członków dla określonych spraw Stowarzyszenia.
Na spotkaniu założycielskim Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej wybrane zostały jej władze. W skład Zarządu wchodzą:
Prezes – Wiesław Ambros
I Wiceprezes – Leszek Gryka
II Wiceprezes – Paweł Jadczyk
Sekretarz – Zbigniew Szeląg
Skarbnik – Sebastian Humski
I Członek Zarządu – Marcin Leśnik
II Członek Zarządu – Marcin Stańczyk
W skład Komisji Rewizyjnej wchodzą: Mateusz Guzik, Robert Kopeć i Łukasz Gałązka. Sąd Koleżeński tworzą natomiast: Zbigniew Śliwiński, Justyn Kołek i Frank Hervet.
Jak zapisano w punkcie 3 § 19 statutu organizacji: Jednostkami terenowymi Stowarzyszenia są oddziały. Do powołania oddziału przez Zarząd Główny wymagany jest wniosek co najmniej 15 osób deklarujących przystąpienie do Stowarzyszenia lub będących już jego członkami. Oznacza to więc, że Polska Akademia Sztuki Kulinarnej będzie działać w regionach.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.