Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej


Powstała nowa organizacja zrzeszająca nie tylko szefów kuchni, ale także restauratorów, znawców sztuki kulinarnej, oraz osoby niezwiązane zawodowo z gastronomią, ale znane ze swego upodobania do kulinariów. Jest organizacją ogólnopolską, postulującą odnowę kuchni polskiej, staropolskiej i myśliwskiej, chce kształtować wizerunek kuchni regionalnych.

Na spotkaniu założycielskim, które odbyło się na początku grudnia 2007 roku omówiono statut nowej organizacji, jej cele, wybrano także władze. Komitet założycielski zobowiązał się do zarejestrowania stowarzyszenia w sądzie.

Do głównych celów Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej należy:

1. Kultywowanie narodowej kuchni polskiej, staropolskiej, regionalnej i myśliwskiej.
2. Poznawanie tradycji i historii kuchni polskiej.
3. Kształcenie kucharzy z wiedzy o kuchni polskiej oraz uzupełnianie wiedzy i umiejętności racjonalnego żywienia.
4. Współpraca z krajowymi organizacjami promującymi polskie produkty i zdrową żywność.
5. Poznawanie historii i tradycji kulinarnych innych krajów.
6. Uzyskanie członkowstwa w Światowym Stowarzyszeniu Związków Kucharzy „WACS”.
7. Reprezentowanie interesów zawodowych zrzeszonych członków Stowarzyszenia.
8. Stworzenie bazy szkoleniowej dla członków Stowarzyszenia i uczniów szkół hotelarsko – gastronomicznych.

Jak czytamy w statusie: Stowarzyszenia realizuje swe cele m.in. poprzez:
1. Organizację konkursów kulinarnych, pokazów kulinarnych, zarówno w Polsce jak i za granicą.
2. Ścisłą współpracę z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia.
3. Podnoszenie wiedzy i kwalifikacji członków Stowarzyszenia.
4. Ochronę interesów zawodowych.
5. Organizowanie spotkań mających na celu przekazywanie wiedzy i umiejętności.
6. Popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników, kształtowanie etyki społecznej i zawodowej członków,
7. Popularyzację działalności poprzez środki masowego przekazu.

Władzami naczelnymi Stowarzyszenia są:
a) Walne Zebranie Członków,
b) Zarząd Główny,
c) Główna Komisja Rewizyjna,
d) Główny Sąd Koleżeński,
e) Inne komisje powołane przez Walne Zebranie Członków dla określonych spraw Stowarzyszenia.

Na spotkaniu założycielskim Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej wybrane zostały jej władze. W skład Zarządu wchodzą:
Prezes – Wiesław Ambros
I Wiceprezes – Leszek Gryka
II Wiceprezes – Paweł Jadczyk
Sekretarz – Zbigniew Szeląg
Skarbnik – Sebastian Humski
I Członek Zarządu – Marcin Leśnik
II Członek Zarządu – Marcin Stańczyk 

W skład Komisji Rewizyjnej wchodzą: Mateusz Guzik, Robert Kopeć i Łukasz Gałązka. Sąd Koleżeński tworzą natomiast: Zbigniew Śliwiński, Justyn Kołek i Frank Hervet. 

Jak zapisano w punkcie 3 § 19 statutu organizacji: Jednostkami terenowymi Stowarzyszenia są oddziały. Do powołania oddziału przez Zarząd Główny wymagany jest wniosek co najmniej 15 osób deklarujących przystąpienie do Stowarzyszenia lub będących już jego członkami. Oznacza to więc, że Polska Akademia Sztuki Kulinarnej będzie działać w regionach.

Joanna Załęska - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000