W dniach 19 - 21 października 2010 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie odbyły się Dni Niemieckie. Impreza ta miała na celu przybliżenie polskiej młodzieży elementów kultury niemieckiej, zachęcenie do bardziej aktywnej nauki języka niemieckiego.
Dni Niemieckie miały również na celu promowanie polsko-niemieckiej wymiany młodzieży. Była to także możliwość do zaprezentowania na forum szkoły talentów uczniów. W programie imprezy znalazły się m.in. dwa przedstawienia teatralne w języku niemieckim wystawione przez uczniów ZSG,quiz „Sławni Niemcy wczoraj i dziś”, konkurs krajoznawczy o Niemczech,liczne pokazy i prezentacje multimedialne o Niemczech,muzyce, motoryzacji i kinematografii niemieckiej.W bibliotece szkolnej zorganizowana została wystawa o Niemczech.
Jak przystało na szkołę gastronomiczną odbywały się również specjalne lekcje technologii gastronomicznej,podczas których młodzież polska z młodzieżą z Pforzheim przygotowywała regionalne potrawy niemieckie. Wspólne gotowanie zaowocowało wyśmienitą zupą z soczewicy i wiejską, kartoflanką berlińską, golonką w piwie, reńską pieczenią z grzybami, zapiekanymi roladkami z szynki i cykorii. Dodatki czyli precle, spätzle, kapusta czerwona z rodzynkami oraz wypieki czyli tort szwarcwaldzki i ciasto drożdżowe ze śliwkami smakowały równie wybornie. Uczniowie działający w Kole Kucharskim zaprezentowali gościom swoje zawodowe uzdolnienia wykonując na scenie różne wersje niemieckiej sałatki ziemniaczanej w formie show kulinarnego oraz pokaz carvingu, który okazał się szczególnie atrakcyjnym punktem programu. Uczniowie uczestniczyli także w warsztatach przeprowadzonych przez panią Christiane Bromberger z Goethe Institut Krakau oraz przez Państwa Schmidt.
W programie imprezy był również występ grupy muzycznej „Thomas Und Freunde” oraz śpiewanie piosenek w języku niemieckim.Młodzież wzięła również udział w projekcji filmu w niemieckiej wersji językowej, która była wstępem do lekcji z filmem.Na każdej przerwie rozbrzmiewały przeboje największych gwiazd niemieckiej sceny muzycznej.
Impreza przygotowana była przez uczniów i nauczycieli ZSG, pod kierunkiem pani Moniki Knysak i pani Anny Rycharskiej- Tałaj, przy współpracy z kucharzami z Euro-Toques Polska w osobach: Paweł Antas, Juan Salvador Hernandez Towar oraz Jarosław Antas.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.