Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu już za miesiąc – w listopadzie 2006 roku. Reprezentacja Juniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni cały czas trenuje w Makro Centrum HoReCa w Warszawie.
Podstawowy skład reprezentacji młodzieżowej to: - Łukasz Michoń - Kapitan Juniorów - Restauracja Luisiana, Warszawa
- Monika Wiśnioch – Hotel Westin, Warszawa
- Sebastian Krauzowicz - Hotel Radisson SAS, Warszawa
- Przemek Tworkowski - Restauracja Dworek Ciechociński, Reda

Do Luksemburga pojadą też zawodnicy rezerwowi: - Łukasz Cichy - Restauracja Pasaż, Tarnów
- Tomasz Milewski – Restauracja Trendy Bufet, Gdańsk
- Magda Popławska - Mono Bar, Warszawa
- Angelika Trzewik – Uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej, Warszawa
Menu, które drużyna zaprezentuje podczas mistrzostw opracował Dariusz Zahorański - Szef Kuchni Hotelu Radisson SAS Warszawa. Treningiem zajęli się: - Mariusz Nowicki - Team Chef
- Tomasz Deker – Trener Cukiernia
- Adam Michalski - Trener Zimny Stół
W przygotowaniach reprezentacji juniorów do wyjazdu do Luksemburga pomagają także: Andrzej Bryk, Mirosław Reszczyk, Grzegorz Kazubski, Robert Ciechomski oraz cały Zarząd OSSKiC.

13 października 2006 roku w Makro Centrum HoReCa odbył się kolejny z serii treningów drużyny młodzieżowej. Juniorzy przygotowywali: Comber zajęczy (marynowany w miodzie pitnym z cynamonem) pieczony w sezamie z sosem jarzębinowym podany z rydzami duszonymi w maśle i kremową kaszą jaglaną w rulonie ziołowym, Duet z jesiotra z nutką anyżu, z salpikonem rakowym, czarnym sosem z sepii, selerowymi pierożkami z nadzieniem jesiotra i dyni na cytrynowej piance i słoma z porów, Mus czekoladowo-kawowy z nadzieniem z mascarpone i likieru jajecznego, aromatyzowany sosem malinowym
W trakcie Kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu ekipy młodzieżowe będą miały za zadnie przygotować specjalny program ekspozycyjny składający się z dwóch części: ekspozycji zimnego bufetu oraz gorących posiłków w restauracji „des Jeunes”.
Trzymamy kciuki!
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |