Członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oraz Klub Szefów Kuchni wzięli udział w finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Przy współudziale Krakowskiego Biura Festiwalowego Kraków 2000 8 stycznia 2006 roku na płycie Rynku Głównego w Krakowie, podczas trwania akcji zbierania pieniędzy, kucharze przygotowali dla wszystkich darczyńców żurek po krakowsku z ziemniakami. Jego przyrządzaniem zajęli się szefowie kuchni i kucharze krakowskich restauracji: Hawełka, Wierzynek, Amadeusz, Culde Sak, Paeze, Restauracja Hotelu Regent, Restauracja Zamek w Niepołomicach, Szara Kamienica i wielu innych.
Produkty do przygotowania żurku ofiarowali sponsorzy: Winiary, Macro, Sokołów, Tesco, firma Wisd, Powiatowy Inspektorat Sanepidu wydając bezpłatnie pozwolenie. Żurek wydawano z wojskowej kuchni polowej, którą użyczyła jednostka wojskowa Kraków Rząska V pułk Dowodzenia. Organizatorzy akcji serdecznie dziękują za wsparcie.
Zbigniew Kurleto Prezes oddziału małopolska SPKiCPublikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|