AKTUALNE INFORMACJE O POMORSKIM STOWARZYSZENIU POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW |  |
Pierwsza wzmianka o Stowarzyszeniu Polskich Kucharzy dotyczy roku 1907, kiedy w Krakowie, kardynał Adam Sapiecha powołał do życia Stowarzyszenie Własnej Pomocy Kucharzy.
Region Pomorski Stowarzyszenia został w roku 2001 wpisany do Krajowego Rejestru Sądowego i jako jedyny region w kraju, uzyskał osobowość prawną.
Od tego momentu intensywnie wpisujemy się nie tylko w działalność kulinarną naszego regionu, ale śmiało można stwierdzić, także kulturalną. W programie naszej działalności, za nadrzędny cel postawiliśmy sobie promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubskiej, promocje umiejętności kulinarnych młodzieży będącej członkami naszego stowarzyszenia. Od niej bowiem w dużej mierze zależeć będzie przyszłość polskiej gastronomii. Cele swoje realizujemy poprzez partnerską współpracę z Międzynarodowymi Targami Gdańskimi S.A., dzięki którym możemy realizować projekty kulinarne podczas imprez wystawienniczych np. GASTROEXPO, TARGI TURYSTYCZNE, JARMARK DOMINIKAŃSKI.
Jesteśmy współorganizatorem odbywającego się od kilku lat w Gdańsku Festiwalu Dobrego Humoru, mającego na celu promocję polskiej twórczości o charakterze rozrywkowym.
W trakcie imprez festiwalowych organizujemy Festiwal Sztuki Kulinarnej pod nazwą FESTIWAL DOBREGO HUMORU w celu propagowania radości i uśmiechu w trakcie przyrządzania i spożywania potraw.
Jesteśmy również współorganizatorem Mistrzostw Świata w Poławianiu Bursztynu, organizowanego corocznie w Jantarze. Prowadzimy także działalność charytatywną, przejawem której jest współpraca z Domem im. J. Korczaka, Zakładem Opiekuńczo-Leczniczym dla Dzieci w Oliwie.
Członkowie Stowarzyszenia biorą czynny udział w konkursach kulinarnych w Polsce i na świecie, plasując się w czołowych miejscach.
Obecnie, Stowarzyszenie liczy 102 członków, a skład Zarządu jest następujący:
Krzysztof Szulborski - prezes | Agata Nagórska – sekretarz | Zdzisław Senwicki – I wiceprezes | Marek Pietrzak – członek | Wojciech Dembowski – II wiceprezes | Tomasz Deker – członek | Andrzej Ławniczak – skarbnik |
Nasze motto to:
Stworzyć wizję określającą zasadniczą filozofię i kierunek rozwoju Stowarzyszenia poprzez powołanie zespołu kucharzy, który zgłebi tajniki kuchni starogdańskiej i kaszubskiej i będzie je promował na arenie międzynarodowej.
|