W dniu 24 marca br. w eleganckim klimacie Willi Almira w Wiśle miały miejsce wybory nowego Zarządu Oddziału Śląsk Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Po raz kolejny Prezesem został wybrany Mirosław Drewniak – Szef kuchni Restauracji Hotelu Noma Residence w Promnicach.
Wiceprezesami zostali - Jacek Cetlawa – Executive Chef w Hotelu Holiday Inn w Katowicach i Wiesław Bober - Szef Kuchni Restauracji Hotelu Belweder w Ustroniu. Na Sekretarza wybrano - Wiesława Ambrosa – Szefa Kuchni i współwłaściciela Hotelu Orzeł Biały w Szczyrku. Skarbnikiem został Dawid Pietrasz – Szef Kuchni Restauracji Chopin w Chorzowie. Pozostałymi Członkami Zarządu zostali: Andrzej Gorzak, Artur Kupczyk, Andrzej Mleczko. Wybrano Komisję Rewizyjną w składzie: przewodniczący - Michał Keil - Szef Kuchni restauracji Clark’s w Hotelu Holiday Inn w Katowicach, z-ca przew. - Jacek Zawilski, Restauracja Bourbon, Katowice; z-ca przew. - Tadeusz Bargiel, Hotel Magura, Bielsko-Biała; sekretarz - Józef Goj, Novotel Rondo, Katowice.
Obrady zaszczycił swą obecnością Członek Zarządu Głównego OSSKIC - Ryszard Świerkot – Szef Kuchni Hotelu Europejskiego w Warszawie, który zaprosił przybyłych członków na Zjazd Ogólnopolski, odbywający się 5 kwietnia br. w Hotelu Heweliusz w Gdańsku. W trakcie obrad przypomniano samodzielne działania i imprezy współorganizowane przez członków Oddziału. Nowe wybory zostały przeprowadzone według nowych zasad obowiązujących w WACS - nastąpiła zmiana długości trwania kadencji Zarządu – wydłużono ją do czterech lat oraz ilość członków wchodzących w jego skład – zwiększono ich liczbę do ośmiu.
Obrady uwieńczyła uroczysta kolacja, zorganizowana dzięki wsparciu takich firm jak: Masarnia JurGast, Cukiernia Janeczka, firmie Kelmar, Browarom Żywiec, Zakładom Mięsnym Cieszyn, firmie Śląskie Centrum Dystrybucji Ryb – Bożena i Hieronim Leszczyńscy oraz firmie Farutex Danexport Polska, a przygotowana przez gospodarza imprezy – Artura Kupczyka – Szefa Kuchni Villa Almira. Wieczorne pokazy gastronomiczne uświetnił swoją obecnością kucharz Reprezentacji Polski w piłce nożnej – Robert Sowa.
Rozmowom w kuluarach na temat przyszłości polskiej gastronomii, sytuacji w regionie oraz planów Stowarzyszenia na przyszłość nie było końca... |