Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Stowarzyszenia i organizacje
Zjazd Stowarzyszenia Euro - Toques Polska


Dnia 7 kwietnia 2010 r. we Włocławku, w nowo otwartym Pałacu Bursztynowym, odbył się I zjazd Stowarzyszenia Euro - Toques Polska.

 
                 

Spotkanie, na które przybyli kucharze z całej Polski, miało charakter organizacyjny, podczas którego przedstawiono Zarząd Stowarzyszenia oraz poinformowano o działaniach, jakie zostaną podjęte w najbliższym czasie.

 
                

Spotkanie przebiegało w przesympatycznej atmosferze. Przygotował i przeprowadził je, wzorowo, Jan Rado wraz z Jackiem Kempą.

 

Prezydent, Euro - Toques Polska Jean Bos nie krył zadowolenia z zakończenia procedury rejestracji Stowarzyszenia i tego, że może ono już działać zgodnie z obowiązującym prawem. W swoim przemówieniu podziękował Janowi Rado za zaangażowanie w dopełnieniu wszystkich formalności związanych z rejestracją Stowarzyszenia.


W swoim przemówieniu wiceprezes Stowarzyszenia Jacek Kempa mówił, że wszyscy członkowie Euro - Toques powinni być świadomi tego, że każdy z nich z osobna jak również wszyscy razem pracują wspólnie na renomę Euro - Toques Polska. Wzywał do wytężonej pracy i skupienia w dążeniu do celów, które stawia przed sobą stowarzyszenie. Podkreślał, że stowarzyszenie stawia na jasność i przejrzystość swoich działań.

Sekretarz ETP Jan Rado podkreślał, że członkowie Stowarzyszenia powinni dołożyć starań, aby stało się ono rozpoznawalną marką. Noszenie bluzy Euro - Toques Polska zobowiązuje do aktywnego uczestniczenia w działaniach organizacji, konkursach kulinarnych, godnego reprezentowania Stowarzyszenia i stosownego zachowania. Podkreślał, że wyróżnikiem stowarzyszenia będzie kodeks honorowy.

 
Na zebraniu poinformowano, że pod patronatem Euro - Toques Polska odbędą się w 2010 r. trzy konkursy kulinarne, w których zwycięzcy nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski 2010. Są to: Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie, V Festiwal Smaku w Grucznie. Ponadto pod patronatem ETP odbędzie się także Festiwal Cieszyńskie Smaki, 12 czerwca 2010 r., będący częścią obchodów 1200 - lecia założenia miasta Cieszyn. Na festiwal zostali zaproszeni Premierzy Polski i Czech, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek oraz Prezes Euro – Toques Francja Henri Charvet.
 

Gościem specjalnym Zjazdu ETP był Wolfgang P. MengePrezydent Euro - Toques Niemcy a zarazem Wiceprezydent Euro - Toques International. W swoim przemówieniu opowiedział o działaniach, które podejmowane są w Niemczech w celu podniesienia poziomu umiejętności niemieckich kucharzy. Szacowny gość wystosował zaproszenia dla polskich kucharzy do przyjazdu do Niemiec w celu poznania niemieckiej kuchni i kultury od strony kulinarnej.

Było to pierwsze spotkanie, podczas którego Członkowie zrzeszeni w ETP mogli wspólnie spotkać się, zapoznać, wymienić zdania. Z wielką uwagą i skupieniem śledzili przebieg zebrania. Pewnie nie jeden z Nich zadawał sobie pytanie jak to będzie, bo przecież to nowe stowarzyszenie, europejskie, jakiego jeszcze w Polsce nie było! Zaufali temu Stowarzyszeniu z nadzieją na „lepsze jutro”, że będą mieli możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami, że będą mieli możliwości pogłębiania swojej wiedzy, nabywać więcej praktyk, że wreszcie będą zauważani i doceniani w „świecie gastronomii” w Polsce a także za granicą, bo przecież takie założenia stawia sobie, między innymi, ETP.

Prezes ETP serdecznie dziękuje przede wszystkim Członkom ETP a także partnerom, sympatykom, mediom za przybycie na spotkanie. Zarządowi oraz Fundacji Samotnej Matki w Pałacu Bursztynowym za gościnę. Firmie Commercio Polska za smakowitą kawę, którą mogliśmy delektować się przez cały czas trwania zebrania, Wojtkowi Harapkiewiczowi za pyszne słodkości, szefowi kuchni Jackowi Siemiątkowskiemu za przygotowanie lunchu. Dziękuje również za wsparcie firmie BULLO, oraz Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły.

Było to pierwsza wizyta ETP w tym Pałacu, mamy jednak nadzieję, że nie będzie to nasza ostatnie spotkanie w tym przepięknym miejscu. Prezes goszczącego członków ETP Pałacu Bursztynowego Pani Beata Długosz podkreśliła, że „gastronomia to coś więcej niż tylko warsztat oraz że jako reprezentantka obiektu goszczącego jednych z najlepszych kucharzy w kraju, zamierzamy się od Was uczyć”.

Skład Zarządu Stowarzyszenia Euro -Toques Polska:
Prezes: Jean Bos
Wiceprezes: Jacek Kempa, Wiesław Wróblewski
Sekretarz: Jan Rado
Skarbnik: Janusz Skrobot
Członkowie Zarządu: Paweł Antas, Marcin Szukaj
Komisja Rewizyjna: Krzysztof Wierzba, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Rabek.

Ponadto powołano:
Prezesa Komisji do spraw obrony naturalnych produktów spożywczych, który będzie reprezentował Polskę w Europie, głównie w Strasburgu i Brukseli, C-Michela Labarre,
Zespół do spraw promocji polskich produktów regionalnych pod koordynacją Prezesa Wiesława Ambrosa.
Natomiast nad Grupą Konkursową będzie czuwał Marcin Szukaj.
Za działania public relations odpowiadać będą: Marzenna Konkolewska, Jerzy Czapla i Piotr Konkolewski.

Wiecej informacji na www.eurotoques.pl, już wkrótce. Zapraszamy!
Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy,
Stowarzyszenie ponad podziałami,
Stowarzyszenie bez granic,
Euro-Toques Polska!

Materiały: Marzenna Konkolewska

Foto: Wojciech Barchański, Jędrzej Stelmaszek

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000