Dnia 7 kwietnia 2010 r. we Włocławku, w nowo otwartym Pałacu Bursztynowym, odbył się I zjazd Stowarzyszenia Euro - Toques Polska.
Spotkanie, na które przybyli kucharze z całej Polski, miało charakter organizacyjny, podczas którego przedstawiono Zarząd Stowarzyszenia oraz poinformowano o działaniach, jakie zostaną podjęte w najbliższym czasie.
Spotkanie przebiegało w przesympatycznej atmosferze. Przygotował i przeprowadził je, wzorowo, Jan Rado wraz z Jackiem Kempą.
Prezydent, Euro - Toques Polska Jean Bos nie krył zadowolenia z zakończenia procedury rejestracji Stowarzyszenia i tego, że może ono już działać zgodnie z obowiązującym prawem. W swoim przemówieniu podziękował Janowi Rado za zaangażowanie w dopełnieniu wszystkich formalności związanych z rejestracją Stowarzyszenia.
W swoim przemówieniu wiceprezes Stowarzyszenia
Jacek Kempa mówił, że wszyscy członkowie
Euro - Toques powinni być świadomi tego, że każdy z nich z osobna jak również wszyscy razem pracują wspólnie na renomę
Euro - Toques Polska. Wzywał do wytężonej pracy i skupienia w dążeniu do celów, które stawia przed sobą stowarzyszenie. Podkreślał, że stowarzyszenie stawia na jasność i przejrzystość swoich działań.
Sekretarz ETP Jan Rado podkreślał, że członkowie Stowarzyszenia powinni dołożyć starań, aby stało się ono rozpoznawalną marką. Noszenie bluzy Euro - Toques Polska zobowiązuje do aktywnego uczestniczenia w działaniach organizacji, konkursach kulinarnych, godnego reprezentowania Stowarzyszenia i stosownego zachowania. Podkreślał, że wyróżnikiem stowarzyszenia będzie kodeks honorowy.
 |
 |
Na zebraniu poinformowano, że pod patronatem Euro - Toques Polska odbędą się w 2010 r. trzy konkursy kulinarne, w których zwycięzcy nominowani są do Kulinarnego Pucharu Polski 2010. Są to: Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej w Skoczowie, V Festiwal Smaku w Grucznie. Ponadto pod patronatem ETP odbędzie się także Festiwal Cieszyńskie Smaki, 12 czerwca 2010 r., będący częścią obchodów 1200 - lecia założenia miasta Cieszyn. Na festiwal zostali zaproszeni Premierzy Polski i Czech, Przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek oraz Prezes Euro – Toques Francja Henri Charvet.
Gościem specjalnym Zjazdu ETP był Wolfgang P. Menge – Prezydent Euro - Toques Niemcy a zarazem Wiceprezydent Euro - Toques International. W swoim przemówieniu opowiedział o działaniach, które podejmowane są w Niemczech w celu podniesienia poziomu umiejętności niemieckich kucharzy. Szacowny gość wystosował zaproszenia dla polskich kucharzy do przyjazdu do Niemiec w celu poznania niemieckiej kuchni i kultury od strony kulinarnej.
 |
 |
Było to pierwsze spotkanie, podczas którego Członkowie zrzeszeni w ETP mogli wspólnie spotkać się, zapoznać, wymienić zdania. Z wielką uwagą i skupieniem śledzili przebieg zebrania. Pewnie nie jeden z Nich zadawał sobie pytanie jak to będzie, bo przecież to nowe stowarzyszenie, europejskie, jakiego jeszcze w Polsce nie było! Zaufali temu Stowarzyszeniu z nadzieją na „lepsze jutro”, że będą mieli możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami, że będą mieli możliwości pogłębiania swojej wiedzy, nabywać więcej praktyk, że wreszcie będą zauważani i doceniani w „świecie gastronomii” w Polsce a także za granicą, bo przecież takie założenia stawia sobie, między innymi, ETP.
 |
 |
Prezes ETP serdecznie dziękuje przede wszystkim Członkom ETP a także partnerom, sympatykom, mediom za przybycie na spotkanie. Zarządowi oraz Fundacji Samotnej Matki w Pałacu Bursztynowym za gościnę. Firmie Commercio Polska za smakowitą kawę, którą mogliśmy delektować się przez cały czas trwania zebrania, Wojtkowi Harapkiewiczowi za pyszne słodkości, szefowi kuchni Jackowi Siemiątkowskiemu za przygotowanie lunchu. Dziękuje również za wsparcie firmie BULLO, oraz Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły.
Było to pierwsza wizyta ETP w tym Pałacu, mamy jednak nadzieję, że nie będzie to nasza ostatnie spotkanie w tym przepięknym miejscu. Prezes goszczącego członków ETP Pałacu Bursztynowego Pani Beata Długosz podkreśliła, że „gastronomia to coś więcej niż tylko warsztat oraz że jako reprezentantka obiektu goszczącego jednych z najlepszych kucharzy w kraju, zamierzamy się od Was uczyć”.
 |
Skład Zarządu Stowarzyszenia Euro -Toques Polska:
Prezes: Jean Bos
Wiceprezes: Jacek Kempa, Wiesław Wróblewski
Sekretarz: Jan Rado
Skarbnik: Janusz Skrobot
Członkowie Zarządu: Paweł Antas, Marcin Szukaj
Komisja Rewizyjna: Krzysztof Wierzba, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Rabek.
Ponadto powołano:
Prezesa Komisji do spraw obrony naturalnych produktów spożywczych, który będzie reprezentował Polskę w Europie, głównie w Strasburgu i Brukseli, C-Michela Labarre,
Zespół do spraw promocji polskich produktów regionalnych pod koordynacją Prezesa Wiesława Ambrosa.
Natomiast nad Grupą Konkursową będzie czuwał Marcin Szukaj.
Za działania public relations odpowiadać będą: Marzenna Konkolewska, Jerzy Czapla i Piotr Konkolewski.
Wiecej informacji na www.eurotoques.pl, już wkrótce. Zapraszamy!
Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy,
Stowarzyszenie ponad podziałami,
Stowarzyszenie bez granic,
Euro-Toques Polska!
Materiały: Marzenna Konkolewska
Foto: Wojciech Barchański, Jędrzej Stelmaszek
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.