W dniu 25 września 2004 r. odbył się Ogólnopolski Integracyjny Zjazd Polskich Szefów Kuchni i Cukierni na który zapraszono liczne grono organizatorów reprezentujących polskie organizacje kulinarne: Klub Szefów Kuchni, PZH Komisja Gastronomiczna, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, SPKiC - region łódzki, lubelski, pomorski, Klub Dobrej Kuchni z Bydgoszczy, Klub Kreatywnego Cukiernika, Dolnośląskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Śląskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Przyjaciół Grilla.
Osoby organizacyjne:
Robert Sowa, Waldemar Hołówka, Jerzy Pasikowski, Mirosław Drewniak, Jarosław Walczyk, Tadeusz Matysiak, Maciej Kuroń, Mariusz Sylburski, Marcin Stańczyk, Jacek Jakubczak, Leszek Gryka, Dariusz Gwiazda, Grzegorz Parczewski, Janusz Profus, Lesław Kołodziej, Zbigniew Koźlik, Jacek Kempa, Janusz Stańczyk, Zbigniew Kurleto, Marek Widomski, Tomasz Łabuz.
Spotkaniu Szefów Kuchni i Cukierni towarzyszyły liczne imprezy. Rozpoczęto uroczystym powitaniem wszystkich uczestników zjazdu i sponsorów przed zamkiem. Tam też odbył się "jarmark kulinarny" (prezentacje sponsorów, pokazy kulinarne, dyskusje branżowe, turniej kulinarny "rycerski kociołek", pokazy mody gastronomicznej, konkursy i niespodzianki). Wieczorem urządzono Wspólną Biesiadę Staropolską Przy Ognisku (grill, pieczenie mięsiwa, kiełbasek, ziemniaków, itp., muzyka na żywo + DJ, lasery, wręczenie pamiątkowych dyplomów i medali okazjonalnych, gadżetów typu: miód staropolski ze specjalną dedykacją lub etykietą).
Podczas zjazdu ustalono wstępny harmonogram imprez kulinarnych w 2005 roku tak aby żadna z ważnych imprez nie pokrywała się terminem drugiej. W tym celu przedstawiciele wszystkich przybyłych organizacji kulinarnych zasiedli przy wspólnym stole aby dokonać ustaleń mających przyczynić się do poprawy sytuacji związanej z bardzo różnorodnymi pomysłami na konkursy i prezentacje kulinarne. Wynikiem wspólnych przemyśleń jest wstępny harmonogram imprez na 2005 rok:
StyczeńKonkurs Młodych Talentów "L’art de la ciusine Martell" w hotelu Mercure-Mrągowia w Mrągowie
Aktywny udział na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Konkurs Kuchni Włoskiej
Kulinarny Zlot Orłów w Szczawnie Zdroju (29-30 stycznia) LutyMarzecKwiecieńMajFinał konkursu "Zielona Czapka Bonduelle 2005" w Warszawie
Konkurs Polish Prestige Hotels w hotelu "Park" we Wrocławiu (21 maj)
Święto Dorsza w Gdyni (29 maj) CzerwiecOgólnopolski Festiwal Ryb, Wędki i Muzyki "Sielawa Blues" w hotelu "Anders" w Starych Jabłonkach (3-4 czerwiec)
Festiwal Dobrego Humoru w Gdańsku (11-12 czerwiec)
Festiwal Kuchni Kresowej w Białymstoku (25 czerwiec) Lipiec i SierpieńGrill Party Festiwal z IT Sudety Status (wszystkie weekendy lipca i sierpnia)
Festiwal Śledzia w Świnoujściu
Zakończenie Lata w Zakopanem (27-28 sierpień) WrzesieńPaździernikKonkurs Kulinarno Barmański w stylu "working" w hotelu "Warszawa" w Augustowie (1-2 październik)
Finał Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
Konkurs Kuchni Regionalnych "Złota Patelnia" i "Złoty Wałek"
Kulinarny Puchar Polski ListopadZjazd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Konkurs Łososia z firmą GLEZMAN w Bydgoszczy
Pokaz Dań Wigilijnych (27 listopad ?) GrudzieńWszystkie przedstawione imprezy nie obejmują konkursów kulinarnych związanych z targami Tour Gastro Hotel jakimi zajmuje się Marek Widomski z KSK oraz imprez związanych z Festiwalami Dobrego Smaku organizowanymi przez IT Sudety Status reprezentowaną przez Janusza Stańczyka.
Po ustaleniach przy "okrągłym" stole wszyscy uczestnicy udali się na wspólną "Ogólnopolską Kulinarną Fotkę Polskich Szefów Kuchni i Cukierni" na tle zamku.
Sponsorzy: Bonduelle, Cheman, Dal Pesca, Fructos, Gastromedia, Inter Europol, Janex, Mleczarnia Łukta, Norge, Oerlemans, Stalgast, Suempol, Wilbo, Winterhalter.
Patronat medialny – Gastrona.pl, Przy Stoliku, Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, TV Tele 5. |